U EU 2013.? Dostižno, ali i ambiciozno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic rekao je danas, upitan o tome kada ce Hrvatska uci u Europsku uniju, kako je projicirani termin i želja da ulazak u Europsku uniju bude 1. sijecnja 2013. dostižan, ali i ambiciozan cilj.

To je vrlo ambiciozno zato jer smo sasvim blizu zakljucivanju pregovora, treba par mjeseci da se pripreme ugovori i potom potpišu, a onda slijedi jedan možda i duži proces ratifikacije, s obzirom na to da pojedine zemlje imaju i dulje postupke koji traju u njihovim parlamentima, ustvrdio je Josipovic.

Upitan za komentar godišnjeg izvješca State Departmenta o Hrvatskoj, u kojemu se upozorava, medu ostalim, da je Vlada cesto u središtu korupcijskih slucajeva te na probleme obiteljskog nasilja i slobode okupljanja, Josipovic je rekao kako za ta saznanja nije bio potreban americki izvještaj jer "mi sve to ovdje znamo i radimo na tome da stvari budu bolje".

Vidimo da su mnogi visoki dužnosnici i ravnatelji pojedinih institucija pod ozbiljnim istragama, što znaci da se Hrvatska bori protiv korupcije i to je pozitivno, istaknuo je.

Obiteljsko nasilje je ozbiljan problem, kao i nasilje na sportskim terenima, to je više od same pojavne manifestacije koje imamo u pojedinim slucajevima i pokazuje kulturu nasilja koju moramo svladati, jer ona ne donosi ništa dobra, napomenuo je Josipovic.

Izrazio je nadu da ce se u Hrvatskoj obiteljsko nasilje i nasilje na sportskim terenima suzbiti i svesti na minimalnu mjeru, kako su to napravile i ostale demokratske zemlje.

Komentirajuci Vladin prijedlog o promjeni izbornih jedinica, Josipovic je rekao da odluka Ustavnog suda koji je upozorio na nesrazmjer izbornih jedinica ne smije biti povod za nelogicno kreiranje takvih izbornih jedinica koje ce dovesti u pitanje demokraticnost izbora.

Izrazivši nadu da se to nece dogoditi, Josipovic je upozorio da jedini temelj za kreiranje novog izbornog sustava i novih izbornih jedinica mogu biti realni popisi biraca.

Josipovic je izjave novinarima dao nakon obilaska izložbe "Pompeji život u sjeni Vezuva" u Galeriji Klovicevi dvori.


Podijeli: Facebook Twiter