U eSpis-u 3,2 milijuna predmeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Projekt "Implementacija eSpis-a na odabrane općinske sudove", kojim je sustav za praćenje sudskih predmeta uveden na preostala 33 općinska suda u Hrvatskoj svečano je završen u Zagrebu.

U sustav za praćenje sudskih predmeta uvedeni su svi općinski sudovi u Hrvatskoj, osim zagrebačkog Općinskog građanskog suda, te svi trgovački i županijski sudovi. Ukupna vrijednost projekta bila je 519.989 eura, a 85 posto sredstava sufinancirala je EU kroz IPA 2009. program.

Voditelj projekta Bruno Čohilj istaknuo je da ovaj sustav trenutno koristi 88 sudova, a u njemu se nalazi 3,2 milijuna predmeta. Njime je uspostavljena javna i besplatna usluga uvida u osnovne podatke o sudskim predmetima (www.e-predmet.pravosudje.hr) kroz koju se svim zainteresiranim osobama omogućuje gotovo trenutan uvid u status vlastitog predmeta.

Čohilj je istaknuo da sustav trenutno ima 5.413 registriranih korisnika, prosječno se dnevno u njega unosi 2.500 predmeta, a na njih prosječno 45.000 se dnevno radi. Napominjući da se mjesečno prosječno riješi oko 51.000 sudskih predmeta, naglasio je da ta činjenica pokazuje kako se u Hrvatskoj smanjuje broj neriješenih predmeta.

Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt rekla je kako je kako je sustav eSpisa izuzetno značajan jer kroz njega dobivaju vjerodostojne podatke o stanju u pravosuđu.

"Informatizacija sudova otvara prostor za novo i suvremenije promišljanje čitavog poslovnog procesa te bolje planiranje i iskorištavanje resursa u pravosuđu", istaknula je. Navela je i da će taj sustav Ministarstvu pravosuđa i Vrhovnom sudu pružiti mnogobrojne podatke o sudskim predmetima, trendovima i učincima provedenih mjera. To će im omogućiti izradu preciznijih prijedloga za promjene u cilju poboljšanja zakonodavstva, financija, kadrova i organizacije općenito.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin kazao je da taj projekt nije završen, već će se i dalje razvijati kako bi se što više povećala učinkovitost, transparentnost pravosudnog sustava, kontrola rada suda, ali i olakšava pružanje usluge strankama. Izrazio je želju da se taj sustav proširi i na sudove koji još u njega nisu ušli, ali i razvije za prekršajne i upravne sudove. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter