U Epulonu o morima kao sponi ljudi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi broj Epulona, casopisa studenata povijesti Sveucilišta Jurja Dobrile, predstavili su u srijedu u velikoj dvorani "Tone Peruško" glavni urednik Aldo Šuran, urednica Anita Buhin i profesor Mihovil Dabo.

"Sedmi broj izašao je s nekoliko mjeseci zakašnjenja, a donosi neke novosti. Uz vec tradicionalne tematske cjeline, novost je cjelina naslovljena 'Izvori za istarsku povijest'.

Ideja je da se u sljedecim brojevima objavljuju prijepisi starih i teško dostupnih dokumenata te osvrti i razmišljanja o vec objavljenim dokumentima i izvorima koji su nezaobilazna grada za istraživanje istarske povijesti", kazao je Šuran.

Dabo je naglasio da casopis ima dvije naslovnice koje je osmislila Nina Džeko. Tema broja su mora i oceani kao spona covjecanstva, o cemu je pisala Džeko.

Šuran je razgovarao s profesorom emeritusom Miroslavom Bertošom, dok se Hana Žeric osvrnula na more, luke i trgovine u prapovijesnoj Istri. Mirko Jurkic autor je prikaza o povijesnom razvitku pomorstva na Jadranu, a Sanja Orepic piše o štovanju svete Lucije u Istri i Rijeci.

Kako se ljetovalo na Jadranu 1969., prikazala je Buhin. Saša Vejzovic se osvrce na obilježavanje Dana ratne mornarice u Hrvatskoj kroz dva politicka sustava, a Vedran Bileta piše o pomorskoj trgovini u Rimskom Carstvu.

Džeko je autorica osvrta "Putovanje od Massalije do Marseillea", Ivan Hrastovcak teksta naslovljenog "Svjetska mora pod budnim okom Španjolske", a David Orlovic piše na temu "Prvi svjetski rat na Jadranu".

Tu su i rubrike posvecene velikim bitkama, izvorima za istarsku povijest, kulturnoj baštini, obljetnicama, prikazu povijesnih knjiga, zanimljivostima i izvještajima.


Podijeli: Facebook Twiter