U EP poslati ljude koji znaju igrati na tom terenu

Ivan Bubić i Milivoj Špika (B. Ž.)
Ivan Bubić i Milivoj Špika (B. Ž.)

Izbori za Europski parlament su ustvari lokalni izbori prije onih stvarnih u svibnju, kazao je na konferenciji za novinare u Puli Milivoj Špika, predsjednik Bloka umirovljenici zajedno i kandidat za Europarlament na koalicijskoj listi HDZ-a, HSP-a dr. Ante Starčević, BUZ-a. Tu je teoriju potkrijepio riječima da će projekti kandidirani za dobivanje sredstava iz EU-fondova biti i lokalni. Na izborima će se, prema njegovom mišljenju, odlučivati i o potpori vladajućoj Kukuriku koaliciji, pa je izbor zastupnika za Europu nazvao referendumom.

Špika se nije lako odvajao od očito magične riječi 'izbori' pa je dodao da će ovi za Europski parlament biti tek zagrijavanje za one dogodine, kada će se ponovo birati zastupnici za to tijelo. Za njega će ti zastupnici imati veći legitimitet od gotovo svih političkih dužnosnika u Hrvatskoj.

U Europskom parlamentu Špika bi se, kako je rekao, zalagao i za umirovljenike, tj. za gradnju hospicija i domova za starije osobe. "Umirovljenici imaju samo jedan zahtjev - žele mirovinu s kojom će dostojno živjeti. Trenutno ih 750 tisuća to nema. Čeprkaju po kantama na sramotu svih nas." Svoje predstavljanje je završio riječima da je prvi korak u Europu poslati ljude koji znaju igrati na europskom terenu, ističući da su takvi igrači upravo na njihovoj listi.

Domaćin presice, Ivan Bubić iz istarskog HDZ-a, također na listi ove koalicije za EU parlament, smatra da bi u Hrvatskoj trebalo smanjiti oporezivanje. Rekao je da je posljedica povećanja PDV-a pad potrošnje, čime je došlo i do novih gubitaka radnih mjesta. Projekti koji bi stvorili pozitivno okruženje u gospodarstvu, istaknuo je, trebali bi biti financirani iz EU-fondova. Njihova će se lista zalagati da europski kapital ostaje u Europi. Fokusirani su i na poljoprivrednu politiku. Bubić kaže da Hrvatska u Europu "nosi originalne vrijednosti ekološke proizvodnje". (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter