U Engleskoj zabranjeni aparati za cigarete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Aparati za cigarete od subote su zabranjeni u Engleskoj kako bi se smanjila konzumacija duhana, posebice mladih i kako bi se pomoglo pušacima koji su odlucili prestati pušiti, objasnilo ja britansko ministarstvo zdravstva.

"Aparati za cigarete su uglavnom bez nadzora, pa su lako dostupni djeci, iako je zabranjena prodaja duhana osobama mladim od 18 godina", naglasio je britanski ministar zdravstva Andrew Lansley.

Oko 11 posto redovnih pušaca od 11 do 15 godina u Engleskoj i Wallesu kupuju cigarete na tim aparatima, u pubovima i nocnim lokalima, prema podacima British Heart Foundation (BHF). "Zabrana tih aparata ce ukloniti lak izvor opskrbe cigaretama mladih pušaca", rekla je direktorica BHF-a Betty McBride.

U Engleskoj, gdje puši više od 8 milijuna ljudi, duhan je odgovoran za 80.000 smrti godišnje, prema podacima britanskog ministarstva zdravstva.

Sjeverna Irska ce slijediti primjer Engleske i zabraniti aparate za cigarete u veljaci 2012., a Škotska i Wales su se obvezali da ce slijediti njihov primjer.

Novi zakon zakljucuje arsenal mjera koje su poduzele vlasti radi smanjenja potrošnje duhana. Od 2012. u Velikoj Britaniji na prodajnim mjestima paketi cigareta više nece biti izloženi.


Podijeli: Facebook Twiter