U energetici prilika za otvaranje radnih mjesta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koliko su lokalne zajednice spremne na korištenje obnovljivih izora energije i kakav potencijal na tom području ima Istarska županija bila je jedna od tema regionalnog seminara koji se u organizaciji Istarske razvojne energetske agencije (IRENA) održao u prostorima hotela Park Plaza Histria.

Direktor IRENE Valter Poropat istaknuo je da agencija sustavno radi na projektima obnovljivih izvora energije, spomenuvši i dva pilot projekta koji se provode u dva labinska vrtića. Naime, u jednom je u završnoj fazi izgradnja fotonaponske elektrane dok se na drugom radi na ugradnji geotermalne pumpe za grijanje i hlađenje jaslica.

Poropat je istaknuo da je Grad Pula jedan od svjetlijih primjera koji radi na projektima obnovljivih izvora energije, a na natječaju Fonda za zaštitu okoliša dobio je i nepovratna sredstva u iznosu od 40 posto investicije za građane koji planiraju u svojim kućanstvima uvesti određeni sustav obnovljivih izbora energije.

Dekan pulske Visoke tehničko-poslovne škole Politehnika Luciano Delbianco predstavio je Studiju razvoja energetskog sektora u Istarskoj županiji 2013-2020. godine, kazavši da na razini Istre još uvijek nema strategije koja bi gradovima i općinama davala konkretne smjernice za korištenje i praćenje obnovljivih izvora energije.

Po njegovim riječima, ti izvori sve više postaju biznis, a ulaganja u energetiku dugoročno može osigurati velik broj novih radnih mjesta. Naime, sve je više tvrtki koje se bave certificiranjem zgrada ili ugradnjom solarnih panela, istaknuo je Delbianco rekavši da nije bez razloga što je upravo energetika postala jedno od ključnih rješenja za izlazak iz krize.

Delbianco tvrdi da za projekte obnovljivih izvora energije postoje osigurana europska nepovratna sredstva, no još uvijek nedostaje kvalitetnog i educiranog kadra koji bi putem konkretnih projekata povlačio novac koji stoji  na raspolaganju. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter