U Emiliji Romagni 37 novih potresa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U noci sa srijede na cetvrtak pokrajinu Emiliju Romagnu pogodilo je trideset sedam novih potresa. Ta je talijanska regija u zadnjih deset dana doživjela dva snažna potresa u kojima su poginule 23 osobe.

Dok su stanovnici još pod dojmom potresa koji se dogodio u utorak ujutro i u kojemu je u okolici Modene poginulo 17 ljudi, tlo ne prestaje podrhtavati: od 20. svibnja, kada se dogodio prvi potres, to je podrucje pogodilo mnogo manjih potresa zbog kojih strucnjaci strahuju od nastanka nove pukotine.

U 4,16 sati po mjesnome i srednjoeuropskome vremenu najjaci potres magnitude 2,7 osjetio se u pokrajini Mantovi na dubini od 10 kilometara. No, u cetvrtak ujutro još snažniji potres, magnitude 3,6, zatresao je Finale Emiliju, opcinu teško stradalu u potresu 20. svibnja.

Zbog tako cestog podrhtavanja tla, tjeskoba se uvukla medu 14.000 ljudi, koji su svoje domove napustili zbog oštecenja ili straha.

Vijece talijanskih geologa podsjeca da su "potresi potpuno nepredvidivi" i preporucuje što bržu promjenu talijanskih karata sa seizmickom opasnosti.

Vecina žrtava tih dvaju potresa - njih 17 od 23 poginule su na radnome mjestu. Medu njima je i deset radnika, talijanskih i stranih (Indijci, Marokanci, Kinezi...).

Državno odvjetništvo u Modeni priopcilo je u srijedu da otvara istragu o urušavanju zgrada. "Istraga ce se usredotociti na urušavanje industrijskih zgrada novije gradnje kako bi provjerila jesu li pri njihovoj gradnji poštovani propisi" osiguranja od potresa, rekao je državni odvjetnik Vito Zincani, koji je nacionalnu industrijsku politiku gradnje tih zgrada nazvao "samoubojickom".

Glasnogovornik Cofindustrie, sindikata talijanskih poslodavaca, rekao je da potres uzrokuje poslovni gubitak oko 10 milijuna eura na dan, što je približno milijardu eura u cetiri mjeseca. Podsjetio je da podrucje pogodeno potresom u nacionalnome BDP-u sudjeluje oko jedan posto. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter