U eksploziji naftovoda u Kini 47 mrtvih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi podaci o eksploziji naftovoda u petak na istoku Kine govore o 47 mrtvih, objavile su u subotu lokalne vlasti, ističući da je 18.000 osoba moralo biti evakuirano nakon nesreće.

Eksplozija do koje je došlo u luci Qingdao bila je vrlo snažna te je izazvala prevrtanje automobila, veliku štetu na cestama, dok se gusti oblak crnog dima digao iznad grada, prema slikama koje su emitirali kineski mediji.

Prethodni podaci od petka navečer govorili su o 35 mrtvih i 166 ozlijeđenih. Broj je porastao na 44 mrtvih ranije u subotu.

Osamnaest tisuća osoba koje stanuju u okolnim četvrtima moralo je napustiti svoje domove, objavila je lokalna vlada na službenoj stranici, ne ističući razlog te evakuacije niti kada je do nje došlo.

Zbog dima od eksplozije stanovnici u toj zoni dobili su maske u petak. "Koncentracija otrovnih čestica ostaje u granicama nacionalnih normi", tvrdili su u subotu službeni mediji.

Nekoliko sati prije katastrofe ustanovljeno je curenje na tom naftovodu koji pripada kineskom naftnom divu Sinopec a do eksplozije je došlo dok su radnici pokušavali zaustaviti to curenje.

Predsjednik Sinopeca Fu Chengyu kazao je u subotu u reportaži državne televizije da tvrtka "izražava duboko žaljenje" obiteljima žrtava i "ispričava se čitavom kineskom narodu".

Obvezao se da će tvrtka "pronaći što je brže moguće uzroke nesreće i pružiti ozbiljna objašnjenja". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter