U eksploziji autobombe u Iraku 11 mrtvih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje je jedanaest osoba poginulo u ponedjeljak ujutro sjeverno od Bagdada u eksploziji autobombe ispred bistroa, priopćili su policija i liječnik. U eksploziji koja se dogodila u Buhruzu, južno od Bakube, ozlijeđene su 22 osobe, po istim izvorima.

Deseci ugostiteljskih objekata diljem zemlje već su ranije bili na meti napada ove godine. Pobunjenici sada napadaju i druga mjesta s većim brojem ljudi, poput tržnica i džamija, usprkos naporima redarstvenih snaga.

Ovaj novi val nasilja veći je od onog u 2008. kada je zemlja tek bila izašla iz krvavog vjerskog rata. Vladini dužnosnici redovito optužuju Al Kaidu za te napade, ocjenjujući da građanski rat u susjednoj Siriji daje krila teroristima.

No, stručnjaci i diplomati ističu da se vlasti nisu dovoljno trudile ne bi li riješile probleme koji potiču nezadovoljstvo, kao što su marginalizacija sunitske manjine i nepostojanje osnovnih javnih služba.

Usprkos pojačanim mjerama sigurnosti, od početka 2013. u napadima je poginulo više od 6.300 ljudi, po podacima do kojih je AFP došao na temelju izvješća sigurnosnih snaga i medicinskih služba. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter