U eksploziji autobombe u Bejrutu više od 50 ranjenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od pedeset ljudi ranjeno je u eksploziji autobombe u utorak ujutro na parkingu u šijitskom predgrađu na jugu Bejruta, što je najozbiljniji incident na području koje se smatra utvrdom Hezbolaha nakon njegovog uplitanja u sirijski sukob.

"Prema konačnim podacima, 53 osobe su ranjene, ali samo je 12 hospitalizirano, od kojih je dvoje moralo biti operirano", naveo je libanonski ministar zdravlja Ali Hasan Kalil.

Jedan vojni izvor je naveo da je oko 11 sati eksplodirala autobomba na parkingu na području šijitskog pokreta Hezbolah, što bi mogao biti odgovor na uplitanje tog pokreta u sirijski sukob na strani snaga sirijskog režima.

Europska unija snažno je osudila taj napad i pozvala Libanonce da se ujedine i sačuvaju mir i stabilnost zemlje.

"EU snažno osuđuje napad autobombom izveden u utorak", rekao je Michael Mann, glasnogovornik visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton,

Napad je izveden u ozračju snažnih napetosti između libanonskih etničkih i vjerskih zajednica jer je sukob u Siriji uzrokovao duboke podjele na protivnike i pobornike predsjednika Bašara Al-Asada. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter