U eksplozijama u Libanonu ubijene 42 osobe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U dvije eksplozije ispred džamija u libanonskom sjevernom gradu Tripoliju u petak po posljednjim podacima ubijene su najmanje 42 osobe, a ranjeno više stotina.

Eksplozije, koje se čine koordiniranima, najteže su i najsmrtonosnije u većinski sunitskom Tripoliju od okončanja libanonskog građanskog rata, a dogodile su se kada su vjernici završavali molitve u petak.

Izvori iz medicinskih službi i snaga sigurnosti su rekli da je do kasnog popodneva broj mrtvih u eksplozijama narastao na 42, a da su ranjene još stotine. Ranije je libanonski Crveni križ rekao da je najmanje 500 osoba ranjeno.

Prva je eksplozija pogodila džamiju Taqwa u koju dolaze sunitski tvrdolinijaši, a tamo je, po ranijim informacijama, ubijeno najmanje 14 osoba.

Ostale žrtve su stradale u drugoj eksploziji pred džamijom al-Salam koju je, po ministarstvu unutarnjih poslova, izazvao automobil u kojem je bilo oko 100 kilograma eksploziva.

Izvjestitelj agencije Reuters je s mjesta napada izvijestio da je krater koji je napravila eksplozija oko četiri metra širok i 2,5 metara dubok.

Obnovu sektaškog nasilja u Libanonu potiče rasplamsavanje građanskog rata u Siriji gdje se vlasti predsjednika Bašara al-Asada bore protiv uglavnom sunitskih pobunjenika. I Hezbolah i radikalne sunitske skupine iz Libanone šalju borce preko granice da se bore za sukobljene strane u Siriji.

Svjedoci iz ekplozijama pogođenih četvrti kažu da raste gnjev među stanovnicima koji uzvikuju optužbe protiv Asadove vlade i optužuju Hezbolah da stoji iza napada.

Hezbolah je objavio priopćenje u kojem osuđuje napade u Tripoliju i izražava solidarnost sa žrtvama te ocjenjuje da su one bile mete nastojanja da se rasplamsa nasilje u Libanonu.

"Mi ovo smatramo rezultatom nastojanja da se Libanon gurne u kaos i razaranje", rekao je Hezbolah u izjavi.

Politički protivnici Hezbolaha pozvali su tu skupinu da kao odgovor na posljednje napade povuče svoje snage iz Sirije. Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za eksplozije.

Eksplozije su se dogodile tjedan dana nakon atentata automobilom bombom u kojem je poginulo 27 osoba u predgrađu Bejruta, uporištu šijitskog pokreta Hezbolah. (Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter