U eksplozijama u Dagestanu 20 mrtvih, 30 ranjenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadeset je osoba ubijeno, a desetci su ranjeni u dvjema eksplozijama nocu na petak blizu policijske postaje u Dagestanu, nemirnoj republici na Ruskome Kavkazu, objavilo je rusko ministarstvo unutarnjih poslova, a prenijele su agencije.

Glasnogovornik MUP-a potvrdio je da je najmanje 15 policajaca i zaposlenika ministarstva za izvanredne situacije ubijeno, a medu žrtvama ima i civila, javlja agencija AFP.

Prva je eksplozija odjeknula blizu policijske postaje u Mahackali, glavnome gradu Dagestana. Agencija RIA Novosti prenijela je da je eksploziv aktivirao samoubojica za upravljacem vozila koje je zaustavila policija.

Eksplozija je izazvala veliki požar te su na mjesto nesrece pozvani dodatni policajci, vatrogasci i hitna pomoc, a zatim je slijedila nova eksplozija i povecala broj žrtava.

Sigurnosni izvor objavio je da je 30 osoba ranjeno, dok internetska stranica Lifenews prenosi rijeci lokalnog policajca da je 17 osoba ubijeno, a 68 ranjeno. Eksplozija je oštetila i obližnji plinovod, prenosi RIA.

Dagestan je gotovo svakodnevno poprište bombaških napada i pucnjave nakon dva cecenska rata. Nakon prvog rata u Ceceniji (1994.-1996.) izmedu ruskih snaga i boraca za neovisnost, pobuna se pocela širiti na cijelu regiju i sredinom 2000-ih islamisticki oružani pokret djeluje na cijelom Sjevernom Kavkazu. Pobunjenici žele proglasiti islamsku državu u regiji koja je blizu Sociju gdje ce Rusija biti domacin zimskih Olimpijskih igara 2014. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter