U eksplozijama u Bagdadu 26 mrtvih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 26 ljudi poginulo je, a 67 je ozlijeđeno u eksploziji sedam bombi u Bagdadu u ponedjeljak, objavila je iračka policija, dok se snage sigurnosti bore protiv sunitskih militanata u okolici Faludže i Ramadija.

Najkrvaviji napad dogodio se u većinski šijitskoj četvrti Abu Dšir na jugu grada. U eksploziji automobila bombe u blizini prepune tržnice poginulo je sedmero ljudi, a ozlijeđeno je 18. Pet bombi eksplodiralo je u većinski šijitskim četvrtima grada, a dvije u sunitskim. Odgovornost za eksplozije još nitko nije preuzeo.

Iza takvih napada u zadnjih godinu dana obično stoje sunitski pobunjenici, od kojih su neki povezani s al-Kaidom.

Militanti al-Kaide i njihovi mjesni saveznici preuzeli su 1. siječnja nadzor nad Faludžom i Ramadijem, koristeći se nezadovoljstvom manjinskih sunita politikom vlade koja ih marginalizira.

U okolici tih gradova vode se sporadični sukobi. Po policiji, poginuo je najmanje jedan protuvladin militant, a dvojica su ozlijeđena.

Premijer Nuri al-Maliki, kojeg 30. travnja očekuju parlamentarni izbori, ne planira otvoreni vojni napad na Faludžu nego poziva plemena da protjeraju militante al-Kaide iz grada. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter