U Egiptu trijumf islamista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Islamisti su u Egiptu službeno proglasili pobjedu nakon prvoga kruga parlamentarnih izbora, prvih nakon svrgavanja s vlasti predsjednika Hosnija Mubaraka, sa 65 posto osvojenih glasova koji im donose vecinu u buducem parlamentu u odnosu na liberale.

Muslimansko bratstvo službeno je osvojilo 36,62 posto birackih glasova, salafisti (muslimanski fundamentalisti), od kojih se Bratstvo želi distancirati, 24,36 posto, a umjerena stranka Vasat 4,27 posto glasova.

Egipatski blok, glavna liberalna koalicija, osvojila je 13,35 posto glasova. Ukupno su liberali, podijeljeni u šest lista, osvojili 29,39 posto glasova i gubitnici su prvoga kruga izbora, kojima se odazvao velik broj stanovnika - 62 posto.

"Pozdravljamo izbor egipatskog naroda", rekao je glasnogovornik Stranke slobode i pravde, politickog ogranka Muslimanskog bratstva, Ahmed Sobea. "Za dobrobit Egipcana potrebno je da sve stranke zajedno suraduju kako bi se izašlo iz krize", rekao je za France presse, aludirajuci na prijelazno razdoblje obilježeno nasiljem i politickim nesuglasicama.

Ovo su prvi izbori u zemlji od svrgavanja s vlasti Hosnija Mubaraka pocetkom godine. Egipcani ce 498 zastupnika zastupnickoga doma Narodne skupštine izabrati u nekoliko izbornih krugova, koji se u pojedinim pokrajinama održavaju u razlicitim terminima. Izbori su poceli 29. studenoga u Kairu i drugome najvecem gradu Aleksandriji. Drugi krug tih izbora je u ponedjaljak. Suez i Ausan izaci ce na birališta 14. prosinca, a 3. sijecnja Sinaj i podrucje delte Nila. Konacni izborni rezultati ocekuju se 13. sijecnja. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter