U dvoranama, crkvama i ulicama nastupilo 660 pjevača

Naš kanat je lip u Istarskoj sabornici
Naš kanat je lip u Istarskoj sabornici

Susret pjevačkih zborova Naš kanat je lip proteklog je vikenda doživio 43. izdanje, a tom je prilikom na nekoliko lokacija porečke starogradske jezgre nastupilo čak 24 zbora, s oko 660 pjevača.

U petak i subotu se program svjetovnog karaktera tradicionalno odvijao u Istarskoj sabornici, dok su se u nedjelju zborovi okupili u Eufrazijevoj bazilici, gdje su na repertoaru bile pjesme duhovog i biblijskog karaktera. Zborovi su se svaku večer okupili na stubama ispred kazališta s kojih su, kao pozivnicu na koncert, otpjevali istarsku svečanu pjesmu "Krasna zemljo".

Osim mješovitih pjevačkih zborova i ženskih vokalnih skupina iz Istarske i Primorsko-goranske županije (Poreč, Višnjan, Vižinada, Novigrad, Pazin, Pula, Rovinj, Roč, Buzet, Umag, Matulji, Rijeka, Trsat, Viškovo, Fužine, Kraljevica), u glazbenom su programu sudjelovala tri inozemna zbora: mješoviti pjevački zbor s Konzervatorija "Giuseppe Tartini" iz Trsta; mješoviti pjevački zbor Voices iz njemačkog Lembecka, te Tiroler Landesjungendchor iz austrijskog Innsbrucka.

Zanimljivo je da su gosti iz stranih zemalja u svom glazbenom repertoaru imali barem po jednu skladbu s istarskog područja. Kako bi se približili turistima i građanima, ali i uljepšali porečke večeri, zborovi su nakon nastupa u Istarskoj sabornici pjevali skladbe i na stubama crkve Gospe od anđela.

Ovogodišnji je Kanat, koji nastavlja svoju više od četiri desetljeća dugu tradiciju čuvanja istarske ljestvice i značaja istarske autohtone glazbe, organiziralo Pučko otvoreno učilište Poreč, Katedra čakavskog sabora, a pokrovitelji su bili Ministarstvo kulture, Istarska županija i Grad Poreč. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter