U dvije sekunde krov škole završio u školskom parku


Ponedjeljak je navečer, oko 19 sati, i pred gradskom sportskom dvoranom okupljaju se pazinski sportski djelatnici na jednom od svojih uobičajenih sastanaka, kadli ih iznenadni nalet oluje potjera u zgradu. Gledajući iznutra prema parkiralištu između sportske dvorane i zgrade Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile kad će naići preostali kolege, imali su prilike vidjeti nesvakidašnji prizor: iznenadni nalet jakog vjetra pred njihovim je očima doslovce otkinuo i otpuhao dio limenog krova koji je natkrivao prolaz kojim su spojene zgrade Gimnazije i Osnovne škole Vladimira Nazora.

Pred početak nastave

- Sve se dogodilo jako brzo, u samo dvije sekunde krov je nestao i vjetar ga je odbacio na drugu stranu, u školski park, rekao nam je sutradan jedan od očevidaca Lucijan Ujčić. Odmah je nazvao ravnatelja Gimnazije Josipa Šiklića, koji je pohitao do škole i zaprepastio se vidjevši ogromne limene ploče na tlu, između drveća u školskom parku. "Uza svu gomilu posla koju imamo uoči početka nastave, još nas je i to moralo zadesiti", komentirao je Šiklić nemio prizor.

Vjetar je odnio limeni krov, zajedno s gredama na koje je bio zašarafljen, u duljini od desetak metara te u širini od oko tri metra, no kako je krov na dvije vode, površina mu je još nešto veća. Pri pogledu odozgo na limenom opšavu lijepo se vide prazne rupe kroz koje je krov bio šarafima pričvršćen: rubovi su im izvijeni prema gore, kao kod nasilnog čupanja. Ovaj krov prekrivao je desetmetarski prolaz kojim su spojene dvije škole i kroz koji u vrijeme nastave srednjoškolci svakodnevno idu na marendu u osnovnoškolsku kuhinju. Njega nije bilo kad je zgrada nove Gimnazije tek izgrađena, prolaz je bio prekriven samo katranskom izolacijom, no kako je za jakih kiša prokišnjavao, kasnije je nadodan i taj limeni krović. Za oluje koja ga je otpuhala nije došlo do prokišnjavanja jer je palo dosta malo kiše, tako da je vjetar bio taj koji je nanio najveću štetu. (D. ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter