U dvije godine značajno povećan broj požara u Istri

Sastanak stožera zaštite i spašavanja Istarske županije (M. MIJOŠEK)
Sastanak stožera zaštite i spašavanja Istarske županije (M. MIJOŠEK)

Sve službe su u fazi priprema, zaključio je predsjedavajući Dino Kozlevac na 12. sjednici Stožera zaštite i spašavanja Istarske županije, na kojoj su iznesene aktivnosti uključenja svih subjekata za zaštitu od požara. Naglasak je dat na aktivnostima u prošloj godini. Kozlevac je kao zapovjednik istarskih vatrogasaca rekao da su lani intervenirali u 3.241 događaju, od čega je bilo 1.317 požara.

- Povećan je broj intervencija za 26 posto i požara za 20 posto. To je rezultat lanjskih suša, visokih temperatura, ali i orkanskih juga i bura koje smo bilježili tijekom ljeta.

Izgorjelo je 27 tisuća četvornih metara površine što je gotovo tri puta više u odnosu na 2011. kada je spaljeno 10,3 tisuće četvornih metara. Lani su ljudi zvali vatrogasce za svašta, pa čak i zbog zmija, žaba i pčela, iznio je Kozlevac. Naveo je i zanimljiv podatak da su lani izdali 12 tisuća dozvola za spaljivanje na otvorenom i u ni jednom posto slučaja nije izgubljena kontrola.

Član Upravnog vijeća Javne ustanove Park prirode Učka Valdi Gobo pohvalio se da se njihova pomoć vatrogascima očituje u aktivnostima motritelja koji s vrha Učke dojavljuju o požarištima u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Aleksandar Kružić, voditelj buzetske Vodnogospodarske ispostave za mali sliv Mirna-Dragonja, iznio je podatak da je nakon lanjskih suša, Butoniga ove godine puna vode te da su nedavno ispustili 6,5 milijuna kubika vode. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter