U Dvigrad najbolje ne ulaziti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovih dana nastavit ce se sanacija napuštenog srednjovjekovnog grada Dvigrada. Sustavna sanacija je zapocela pred tocno 10 godina, a u financijama sudjeluju Ministarstvo kulture, Istarska županija i Opcina Kanfanar.

- Dok je prije pocetka ljeta poplocen srednji dio crkve svete Sofije, sada ce uslijediti poplocenje zapadnog dijela poda crkve. Nakon ove faze rekonstrukcije, crkva, koja se sustavno obnavlja od 2003. godine, mogla bi biti otvorena za posjetitelje, odnosno moci ce se koristiti za održavanje raznih kulturnih manifestacija, rekla je Martina Barada iz Konzervatorskog odjela u Puli, koja je ukljucena u sanaciju Dvigrada gotovo od samog pocetka. Kaže da ce uslijediti i standardno cišcenje vegetacije, a krenut ce se i u pocetak sanacije treceg ulaza koji je ujedno i najugroženiji.

- Prije nego se krene s bilo kakvim radovima pristupit ce se izradi dokumentacije gdje ce se utvrditi postojece stanje te u suradnji sa staticarima izraditi najbolje rješenje za sanaciju tog objekta. Nakon toga ce uslijediti konkretni radovi koji ce ukljucivati i rušenje nestabilnih i opasnih dijelova, pojasnila je Barada.



Kada zapocnu radovi, Dvigrad ce biti zatvoren za posjetitelje radi njihove sigurnosti, ali i sigurnosti djelatnika. Barada naglašava da je Dvigrad u vrlo lošem stanju i apelira na oprez. "Najbolje bi bilo uopce ne ulaziti u naselje jer se dijelovi, narocito kod glavnog ulaza, urušavaju. Preporucujemo da se nakon kapije krene s desne strane prema obnovljenoj kuli. Treba iznova upozoriti da se poštuju oznake smjerova i ne razbijaju tabele upozorenja što nam se, nažalost, redovito dešava", rekla je Barada.

Ukupna investicija u ovoj fazi procjenjuje se na oko 270 tisuca kuna. Ministarstvo je osiguralo 150 tisuca kuna, Županija 70, dok ce ostatak pokriti Opcina Kanfanar. Radovi ce trajati oko 45 dana, a izvodit ce ih ovlaštena tvrtka Kapitel.

Nacelnik Sandro Jurman naglašava takoder da ce i ove godine stici sredstva od regije Veneto. Naime, lani se Opcina, po prvi put, javila na natjecaj koji ova regija raspisuje za ocuvanje kulturnih dobara te dobila 30 tisuca eura, a ove se godine ocekuje deset tisuca više nego lani.

Ta ce se sredstva utrošiti u daljnju izradu projekta pretvaranja gradica u arheološki park koji predvida uredenje staza, postavljanje info-punktova te uredenje nekadašnje zgrade opcine za postavljanje eksponata, uglavnom keramika iz 15. i 16. stoljeca, pronadenih tijekom obnove i arheoloških istraživanja. Tada bi se ulaz u lokalitet mogao naplacivati, što bi Dvigrad napokon zaštitilo od sustavnih krada i devastacija, a ta bi se sredstva iskoristila u daljnje uredenje i održavanje.


Podijeli: Facebook Twiter