U DVD-u Fažana Brioni lažne svjedodžbe i uvjerenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Brioni Fažana Mirka Damjanca, 45-godišnjeg voditelja zdravstvene ustanove za medicinu rada u Zaprešicu, 58-godišnjeg predsjednika vatrogasne zajednice grada Zaprešica i 51-godišnjeg volonterskog zapovjednika Vatrogasne zajednice grada Zaprešica sumnjici se za zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, izvijestila je istarska policija.

Kriminalistickim istraživanjem Odjela gospodarskog kriminaliteta PU istarske nad Damjancem utvrdena je sumnja da je u dogovoru s više osoba pribavio i koristio lažne svjedodžbe o zdravstvenoj sposobnosti radnika za poslove vatrogasaca i uvjerenja o sposobnosti za zvanje ispitanog vatrogasca za clanove DVD-a Brioni Fažana.

Naime, tijekom lipnja 2008. godine Damjanac je zajedno s 45-godišnjim voditeljem zdravstvene ustanove za medicinu rada u Zaprešicu dogovorio izdavanje svjedodžbi o zdravstvenoj sposobnosti clanovima DVD-a Brioni bez pristupanja lijecnickom pregledu, što je voditelj ucinio.

Svjedodžbe je vlastorucno potpisao te ih ovjerio faksimilom specijalistice medicine rada bez njezinog odobrenja i znanja. Nadalje, sumnja se da je tijekom 2006. Damjanac dogovorio s 58-godišnjim predsjednikom vatrogasne zajednice grada Zaprešica i 51-godišnjim volonterskim zapovjednikom vatrogasne zajednice grada Zaprešica izdavanje uvjerenja o osposobljenosti clanovima DVD-a Brioni Fažana. Volonterski zapovjednik je uvjerenja izdao bez stvarnog održanog osposobljavanja za zvanje vatrogasac.Svjedodžbe i uvjerenja je Damjanac dostavio Podrucnoj vatrogasnoj zajednici Pula prikazujuci da su clanovi DVD-a Brioni Fažana time ispunili uvjete za clanstvo i izvršavanje zadaca u jedinici DVD-a Brioni.

Protiv Damjanca slijedi podnošenje kaznene prijave zbog kaznenih djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti i krivotvorenja službene isprave, protiv 45-godišnjaka zbog zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja isprave - posebnih slucajeva krivotvorenja, protiv 58-godišnjaka zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te protiv 51-godišnjaka zbog zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene isprave, nadležnom Opcinskom državnom odvjetništvu u Zaprešicu, redovnim putem.

KOZLEVAC: TKO JE ZGRIJEŠIO, MORA ODGOVARATI

Od Dina Kozlevca, prvog covjeka istarskih vatrogasaca doznajemo da se radi o izoliranom slucaju te da ako je netko zgriješi,o mora odgovarati.
- Nisam upucen u slucaj jer se radi o dobrovoljnoj vatrogasnoj jedinici koja spada pod nadležnost Podrucne vatrogasne zajednice Pula. No, neprimjereno je to što se dogodilo, a ujedno mi je i žao da se takve stvari uopce dogadaju. Smatram da ce pravne institucije najbolje presuditi o cijelom slucaju, kazao je Kozlevac.

Klaudio Karlovic, zapovjednik pulske Javne vatrogasne postrojbe, kazao nam je da je slucaj još prije nekoliko godina proslijeden na ispitivanje.
- Naime, tako nešto nije se nikada na našem podrucju dogodilo, bar koliko ja pamtim. Cijeli smo slucaj proslijedili u Podrucnu vatrogasnu zajednicu u Pulu kod Bruna Ivinica na ispitivanje, kazao je Karlovic.


Podijeli: Facebook Twiter