U dva dana dvojica utopljenika

Rt Kamenjak (Foto: Arhiva)
Rt Kamenjak (Foto: Arhiva)

Na području Istre u ponedjeljak i utorak utopile su se dvije osobe - Talijan u dobi od 59 i Slovenac u dobi od 61 godinu, izvijestila je policija. Talijanski državljanin utopio se u ponedjeljak oko 14 sati u moru kod jednog turističkog naselja u Poreču dok se državljanin Slovenije utopio u utorak kod rta Kamenjak. Od početka godine do danas u Istri se utopilo šest osoba, a prvo utapanje zabilježeno je 11. lipnja.

Među utopljenicima je i 39-godišnja državljanka Njemačke koja se utopila 26. srpnja dok je sa suprugom ronila u moru kod autokampa sv. Marina kod Raše, no pravi uzrok tragedije zasad nije poznat jer nisu dovršena sva naložena vještačenja. Prošle se godine u Istri utopilo sedamnaest, mahom starijih i bolesnih osoba, a kako bi se izbjegla smrt u moru policija savjetuje kupačima dodatan oprez.

Prije svega, pri izboru plaže savjetuje se kupačima da odu ondje gdje je plaža ograđena plutačama i gdje postoji spasilačka služba, kao i ne plivati dalje od stotinu metara od obale. Također, potrebno je izbjegavati plivanje na plovnim putovima, između otoka kao i pratiti uvjete na moru, posebice u blizini stjenovitih plaže.

Kupanje pod utjecajem alkohola ili droga ili pak neposredno nakon obroka također nije preporučljivo a potrebno je izbjegavati ulazak u hladno more nakon predugog boravka na jakom suncu i vrućini. Svim se kupačima savjetuje da izbjegavaju plivati sami, a roditeljima da stalno nadziru djecu u moru kao i da budu uz njih pri ulasku u more kako se ne bi ozlijedila. (M. Ko.)


Podijeli: Facebook Twiter