U Dugoj uvali kakvoća mora "zadovoljavajuća"

Na 96 posto uzorkovanih lokacija more je izvrsne kakvoće (M. ANGELINI)
Na 96 posto uzorkovanih lokacija more je izvrsne kakvoće (M. ANGELINI)

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije proveo je istraživanje kakvoće mora na istarskim plažama koje je obuhvatilo ukupno 203 kupališta, odnosno plaža diljem Istre, od Savudrije do Brseča. Iako je ranijih sezona isto istraživanje pretežito pokazivalo da je more u Istri izvrsne kakvoće, ovo zadnje pak pokazuje da na nekim lokacijama kakvoća mora ipak jednu kategoriju, pa i dvije niža. Naime, more se ocjenjuje u četiri kategorije: izvrsno, dobro, zadovoljavajuće i nezadovoljavajuće.

Tako je kakvoća mora ocijenjena "dobrom" na lokacijama u Balama, konkretno u Kolonama u uvalama Sv.Jakov i Sv. Pavao. More je "dobro" i na dvije lokacije u rabačkom naselju AC Maslenica i  AC Maslenica II, a dobre je kakvoće i u Plominskom zaljevu-Dražine zapad kao i u Banjolama na lokaciji odmarališta Centener.

Zanimljivo je pak da je uzorkovanje mora 29. lipnja pokazalo iznenadno onečišćenje mora u Dugoj uvali kod Hotela Croatia što je rezultiralo nezadovoljavajućom kakvoćom mora za kupanje. Ispitivanjem kakvoće utvrdilo se da uzorak prelazi granične vrijednosti za mikrobiološke parametre (bakterije) iz Uredbe o kakvoći mora za kupanje. No u ponovljenom ispitivanju od 1. srpnja, kakvoća mora na toj je lokaciji ocijenjena kao "zadovoljavajuća" . Dodajmo, kako je od ukupnog broja uzorkovanih lokacija (203), na čak 196 istarske plaže kakvoća mora ocijenjena izvrsnom, što je 96,5 posto.

Istraživanje je provedeno na svim turističkim punktovima u Istri kao i na plažama najvećih hotelskih objekata. Tako je primjerice more izvrsne kakvoće ocijenjeno na svim plažama u Rovinju, Poreču, Umagu, Puli, Fažani, Vrsaru, Novigradu, Ližnjanu, Brtonigli, Barbanu, Vodnjanu, Tar-Vabrigi, Bujama… (D. BAŠIĆ - PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter