U Dubrovniku usidren talijanski nosač zrakoplova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posjet talijanskog nosača zrakoplova Cavour Dubrovniku je isključivo rezultat prijateljstva Italije i Hrvatske i nema nikakve veze s nedavnom rusko-srpskom vojnom vježbom u Vojvodini, rekao je u subotu talijanski admiral Andrea Gueglio na tom milijardu i pol eura vrijednom brodu koji je od petka usidren u dubrovačkoj luci Gruž.

Gueglio je istaknuo kako je prijateljstvo između te dvije zemlje dugotrajno, a da se posjetom Cavoura želi još dodatno učvrstiti. Na upit može li se posjet Cavoura u Hrvatsku, koja je članica NATO saveza shvatiti i kao reakcija na nedavnu rusko-srpsku vježbu u Vojvodini, admiral je odgovorio negativno.

''Naš posjet je odluka središnjice talijanske ratne mornarice i nema veze s NATO savezom. To je rezultat prijateljstva naše dvije zemlje, a odluke o NATO-u se moraju donositi na drugim mjestima, a ne ovdje. Osnova našeg posjeta je isključivo bilateralne prirode'', rekao je talijanski admiral Andrea Gueglio.

Zapovjednik broda, kapetan Luca Conti novinarima je istaknuo kako je Cavour most koji spaja Italiju i Hrvatsku, te kako će ga javnost moći razgledati u nedjelju ujutro.

''Na čelu sam ovog broda od veljače, i ovo je izazov, ali osjećam veliko zadovoljstvo kad stvari idu dobro. Ovaj brod ima fiksnu posadu od 545 ljudi, ali kad pođemo na more ta brojka se povećava i mi moramo omogućiti da to sve funkcionira glatko. Veoma smo ponosni na mogućnosti ovog broda i znamo reći kako on ima dvostruku namjenu, od vojne do logističke potpore svih vrsta – od transporta do humanitarnih misija kakva je bila ona na Haitiju 2010. godine'', istaknuo je kapetan Luca Conti.

''Našim posjetom želimo reći da smo vrlo sretni s provedenim zajedničkim naporima u suradnji s Hrvatskom. Ovaj brod je toliko fleksibilan da nam omogućava da surađujemo na nekoliko razina, ne samo na otvorenom moru, nego i na Jadranu. Cavour je kao most koji spaja naše zemlje'', dodao je zapovjednik broda.

'Brod će u nedjelju biti otvoren za javnost od 10 do 12 sati, najavio je Conti.

Nosač zrakoplova i helikoptera Cavour pristao je u petak navečer u dubrovačku luku Gruž. Riječ je o perjanici talijanske ratne mornarice, jednom od najvećih plovila te vrste u europskoj floti koje može na palubi nositi osam VTOL zrakoplova, zrakoplova koji mogu vertikalno poletjeti i sletjeti poput letjelica AV-8B Harrier ili F-35 Joint Strike Fighter, te 12 borbenih helikoptera.

U hangaru površine 2500 metara četvornih može smjestiti i stotinjak vozila ili čak 24 tenka, a opremljen je i brojnim obrambenim sustavima poput zemlja-zrak raketa, protuavionskih topova, modernih radarskih sustava, kao i sustava za ometanje neprijateljskih projektila i torpeda.

Brod je dug 244 metra, širok 34 metra, težak 27 100 tona, a maksimalna brzina mu je 27 čvorova. Uveden je u službu talijanske ratne mornarice 2009. godine, ima 545 stalnih članova posade, a po potrebi može ugostiti još dodatnih 750 ljudi. Pogone ga četiri izrazito jaka plinska turbomotora, a opremljen je i sa specijaliziranom bolnicom s tri operacijske sale, različitim odjelima, rendgenom, CT uređajem i laboratorijem. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter