U Dubrovniku kvadrat 3.600€, u Puli 1.500

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema podacima portala Crozilla, svi veci gradovi, osim Dubrovnika, proteklog mjeseca nisu bilježili znatne promjene u cijenama stambenih kvadrata. U Dubrovniku se tako cijene i dalje penju te je proteklog mjeseca u odnosu na travanj povecanje bilo cak 8,4 posto, pa prosjecna cijena dubrovackog kvadrata iznosi 3.597 eura.

Ovaj je turisticki grad zbog citavog niza svojih posebnosti cesta preporuka ekskluzivnim gostima, a s obzirom na takve reference, mora podnijeti i rast cijena u vrijeme kada su ih svi prisiljeni spuštati.

Blagi pad cijena od 0,8 posto u svibnju je bio vidljiv u Puli, gdje je cetvorni metar u prosjeku koštao 1.470 eura, dok se slicni stanovi u Rovinju ili Porecu prodaju gotovo dvostruko skuplje.

Poskupljenje je zabilježeno i u Splitu, gdje prosjecna cijena cetvornog metra iznosi 2.180 eura, dok je u Rijeci za stambeni kvadrat potrebno izdvojiti 1.709 eura. Najveci je pad, za 4,5 posto, zabilježen u Osijeku, gdje je cetvorni metar u svibnju koštao 1.027 eura.

Prosjecna oglašavana cijena stana u Zadru iznosila je 1.651 euro, što je 20 eura manje od cijene koja je bila aktualna u travnju.

Glavni grad Hrvatske takoder postupno gubi na vrijednosti, pa je tako prosjecna cijena zagrebackog kvadrata u svibnju iznosila 1.864 eura.

Direktor portala Crozilla Ante Tabak konstatirao je da analiza podataka (u prvih pet mjeseci 2008., 2009. i 2010.) govori da se cijena cetvornog metra postepeno spuštala i nikada nije bila niža.

"S obzirom na neizvjesnosti koju donosi kriza, gradanima ovakve cijene ipak nisu dovoljno pristupacne. Investitori se zbog velikih gubitaka ne upuštaju u znacajnije spuštanje cijena, pa je tako stvoren zacarani krug", smatra Tabak.


Podijeli: Facebook Twiter