U Dubrovnik uplovio ''najljepši brod na svijetu''

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

''Najljepši brod na svijetu'', talijanski školski brod ''Amerigo Vespucci'' uplovio je u četvrtak u dubrovačku luku Gruž.

Nakon dugog razdoblja mirovanja radi važnih radova na osuvremenjavanju, u Dubrovnik je uplovio u sedmoj etapi svoje pomorske misije u čast 85. godišnjice Riječ je o povijesno najznačajnijem brodu talijanske Ratne Mornarice koji će u hrvatskoj luci ostati do 29. svibnja.

Školski brod Amerigo Vespucci porinut je 22. veljače 1931.u Castellamare di Stabia te je i danas u službi obučavanja kadeta Akademije iz Livorna. Dug je 101 metar, širok 15,5 metara s gazom od 7,3 metra i nosivošću od približno 4.000 tona, a poznat je kao ''najljepši brod na svijetu''. Kako napominju iz Talijanskog veleposlanstva, od početka svog postojanja brod je gotovo svake godine služio za obuku uglavnom za kadete Pomorske Akademije, ali i za polaznike Pomorskog Učilišta, današnje Vojne Pomorske škole ''Francesco Morosin''.

Osim brojnih kraćih plovidbi Sredozemljem, uglavnom u proljeće ili jesen, od 1931. do 2013. ''Amerigo Vespucci'' je ostvario čak 79 obrazovnih misija čiji su korisnici bili polaznici 1. klase Pomorske Akademije u Livornu, od kojih 42 u Sjevernoj Europi, 23 na Sredozemlju, četiri na istočnom Atlantiku, sedam u Sjevernoj Americi, jedna u Južnoj Americi te dvije u sklopu jedinog oplovljavanja zemaljske kugle, koje se odvijalo od svibnja 2002. do rujna 2003. godine, razdoblja u kojem je brod sudjelovao u aktivnostima vezanim uz ''America's Cup'' 2003. godine na Novom Zelandu.

Na brodu Vespucci je nedavno izvršeno osuvremenjavanje brodskog operativnog kapaciteta te osobito prilagodba logističkog smještaja u skladu sa standardima suvremenog života. Zamijenjen je motor i električni generator, a dodan je novi propeler te novi sustavi platformi, učinkovitiji i strogo usmjeren na zaštitu okoliša. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter