"U društvu bankarskih lavova bila sam idealno žrtveno janje"

Presudu Tanji Kovačić sudac Hek će izreći u petak (Mateo SARDELIN)
Presudu Tanji Kovačić sudac Hek će izreći u petak (Mateo SARDELIN)

Suđenje Tanji Kovačić (38) iz Višnjana pred sucem Denisom Hekom na pazinskom sudu završeno je jučer iznošenjem obrane optužene i završnim riječima tužilaštva i obrane. Kao što je obećala dan ranije, Kovačić je sudu iznijela opsežnu obranu, pojašnjavajući svaki detalj i odgovarajući na sva pitanja suda i tužilaštva. Za svoju situaciju prstom upire u bivšu direktoricu porečke Privredne banke Zagreb, Zdravku Cukon te Branka Kovačića, porečkog poduzetnika i vlasnika nedavno izgrađenog vodenog parka Istralandia.

Novac išao u Investco

Tvrdi da joj je Cukon ciljano ponudila ulaganja u Investco iz Zagreba, kada Kovačić nije niti znala u što se ulaže. Branka Kovačića navodi kao osobu koja ju namjerava uništiti na sve moguće načine. Navela je da je upravo protiv Branka policiji predala više od 200 prijetećih sms poruka no, konstatirala je, "te se poruke ne spominju na sudu".

- Nisam nikog prevarila, niti sam imala namjeru to učiniti. Novac koji sam uzimala nisam zadržavala za sebe već ga davala dalje, u ruke Cukon i dvojici posrednika iz Investco iz Zagreba, koji su dolazili u Poreč. Cijela ta priča oko ulaganja počela je još prije mene sa Cukon i još traje, a to svi znaju, samo što o tome šute, pogotovo djelatnici banke. Sve se odvijalo u dogovoru sa Miroslavom Blaževom iz tvrtke Investco, iako on to demantira.

- Na pitanje zašto u toj tvrtki nema traga o ulagačima, odgovaram da se novac skupljao i potom investirao pod nekim trećim imenom. No, meni je to nepoznato. Uglavnom, kada se skupi određena, veća količina novca ulaže se u fondove. Ja sam se u svemu tome našla kao mlada i naivna koja je ubačena u društvo bankarskih lavova i bila sam idealna za žrtveno janje. Što se tiče posrednika koje su za Investco iz Zagreba od mene preuzimali novce, znam da je jedan bio Andrej Deur, a drugome ne znam ime. Deur je bio njihov zaposlenik, a mislim čak da je bio član Uprave tog društva i vjerujem da sam vidjela njegovu iskaznicu. Ponavljam, novac sam predavala Cukon, a vjerujem da kod nje postoje i potvrde o primanju novca. Na kraju krajeva, kako bi ja došla do tih ljudi bez nje? A ona to radi i danas. Da sam joj predavala novac može potvrditi Nives Štifanić. Kada se pročulo da se kod mene može zaraditi, odmah se uključila mafija i lokalni moćnici, a između ostaloga mogu izdvojiti Hrvoja Opačka, kazala je optužena u dahu.

Opisala je situaciju koju je imala sa Brankom Kovačićem i ono što smatra istinom oko basnoslovnih iznosa za kojih se tereti. Od Kovačića je, tvrdi, dobila brojne prijetnje, a jednom prilikom joj je u kući obećao "tri balina" koja će riješiti njihov problem.

Rješenje s "tri balina"

- Sa Snježanom Kovačić sam imala dobar odnos i kada sam bila u problemima posudila mi je novac koji sam joj u potpunosti vratila. No, kada je njezin suprug Branko to doznao došao nam je u kuću i počeo prijetiti. Prijetio je da će me smjestiti na 10 godina u Remetinec i pod prisilom natjerao da kod javnog bilježnika potpišem dvije izjave o dugu, jednu na 100, a drugu na 200 tisuća eura. Branko Kovačić je više puta dolazio kod mene doma sa svojim sinovima. Nakon otprilike osmog puta, moja majka je bila smrtno uplašena, a on me odvukao u sobu i pokazao mi je ta tri metka, odnosno "balina". Govorio mi je da zna što se radi, da će on odrediti koliko sam ja njemu dužna, da njegova supruga više nema ništa s time, da mu ona radi iza leđa, a pokazivao je prema meni da će me staviti u lisice i da će platiti novinare da me blate. Sve zato jer sam se usudila nešto reći protiv njega, kazala je Kovačić.

Očekivano, u završnoj je riječi zastupnik optužbe Imanuel Basa ustvrdio da smatra da je u postupku dokazano da je Kovačić počinila djela za koja se tereti. Njezin branitelj osim što ne smatra dokazanim da je ona kriva za sve za što se tereti, doveo je u pitanje iskaze određenih oštećenika te spominjanog Blaževa. Također smatra da je takav kompleksan predmet vrijedan detaljnog analiziranja, te da bi nakon Tanjine obrane valjalo provjeriti njezine navode.

Maratonsko suđenje je završeno, a sudac Denis Hek je objavu presude najavio za petak.

Izdržava kaznu zbog lažnog iskaza

Kovačić je optužena za brojne prijevare počinjene od 2005. do veljače 2008. godine. Broj oštećenih osoba je veći, a prema optužnici, ukupni iznos prelazi cifru od pet milijuna kuna. Kovačić je na suđenja u Pazin dovođena iz pulskog zatvora gdje je, nakon što joj je prije nekoliko dana istekao pritvor, na izdržavanju 10-mjesečne zatvorske kazne zbog davanja lažnog iskaza u travnju 2008. (Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter