U Dragucu do 2013. Kuca istarskih fresaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Fotomonografija "Šareni trag istarskih fresaka", ciji je autor Željko Bistrovic, urednica teksta Jasna Perkovic Milosavljevic, a autor fotografija Ivo Pervan, uz prateci DVD u cetvrtak je predstavljena u dražesnom Dragucu, koji bi za dvije godine trebao postati središte strucne i turisticke revalorizacije istarskih zidnih slika.

Bistrovic, dugogodišnji proucavatelj freski te sadašnji procelnik Konzervatorskog odjela u Rijeci, kazao je da knjiga predstavlja prvu ozbiljnu monografiju o freskama nakon monografije "Istarske freske" Branka Fucica iz 1963. godine te je izrazio nadu da ce knjiga poslužiti za izradu velikog znanstvenog kataloga sa svim istarskim freskama.

Brojnoj publici koja se smjestila na trgu pod ladonjama obratio se autor fotografija Ivo Pervan koji je rekao da je, iako je Dalmatinac, s posebnom ljubavlju fotografirao freske u istarskim crkvicama.

Priliku za obracanje publici nisu propustili ni županijski celnici pa su se tako na pozornici pojavili procelnici Oriano Otocan i Vladimir Torbica, koji su govorili o važnosti europskih projekata, te istarski župan Ivan Jakovcic, koji je kazao da je nakon Motovuna, Grožnjana i Svetvincenta na red konacno došao i Draguc.



- Uvjeren sam da vrijednost Eufrazijane ili Arene nije veca od crkvice sv. Roka u Dragucu pa pozivam suradnike da vidimo mogu li istarske freske uci na UNESCO-ovu listu, vjerujem da vrijedi toga napora, istaknuo je Jakovcic, a zatim se zajedno s domacinom, cerovljanskim nacelnikom Emilom Dausom uputio prema spomenutoj crkvici gdje je potpisano pismo namjere o uredenju Kuce istarskih fresaka - Casa degli affreschi istriani.

Tim se dokumentom Županija obvezala da ce do proljeca 2013. u adaptaciju stare školske zgrade u središtu Draguca uložiti 600 tisuca, a Opcina Cerovlje 300 tisuca kuna. Buduci da je cjeloviti projekt procijenjen na oko 1,2 milijuna kuna, preostali dio financijskog kolaca ocekuje se iz drugih izvora.

Talijanska regija Veneto vec je odobrila 12 tisuca eura pa bi za dva tjedna trebali poceti radovi. Plan je da se u kuci smjesti turisticki info-punkt, ali i radni prostor za proucavanje i restauraciju zidnih slika.

Nakon obilaska buduce Kuce istarskih fresaka, u kojoj je predstavljen DVD autora Ervina Šilica, pomocu kojeg se može u virtualni obilazak istarskih fresaka, kao i web-stranice projekta "REVITAS" (Revitas.org), na središnjem je trgu održan domjenak s hranom i picem iz Cerovlja. Posjetitelji su takoder mogli uci u neku od dragucskih crkvi koje su otvorile svoja vrata.


Monografija s tristo fotografija

Bogatu fotomonografiju "Šareni trag istarskih fresaka" izdala je Istarska županija u sklopu projekta "REVITAS - Revitalizacija istarskog zaleda i turizma u istarskom zaledu". Knjiga sadrži 300 fotografija snimljenih na 45 lokacija, odnosno u 61 crkvi.

Zasad su izdana dva dvojezicna izdanja koje prati multimedijalni DVD pomocu kojeg je moguce pogledati freske u crkvicama u 3D tehnici. Projektnu aktivnost Istarska je županija provela u suradnji s partnerima: Gradom Koprom, opcinama Izolom i Piranom, piranskom ispostavom Zavoda za zaštitu kulturne baštine Slovenije, gradovima Buzetom, Porecom i Vodnjanom, Turistickom zajednicom Istarske županije te Opcinom Svetvincenat.


Podijeli: Facebook Twiter