U Down sindrom centru zadovoljni novim zakonom


Ravnateljica Centra za rehabilitaciju Down sindrom centra Pula Branka Butorac na današnjoj se konferenciji za novinare osvrnula na novi Zakon o socijalnoj skrbi rekavši da novi zakonski okviri daju poticaj razvoju novih usluga.

- Mišljenja smo da je novi Zakon dobro osmišljen te se njime  priznaje da je put kojim mi idemo već osam godina ispravan, navela je Butorac te dodala da se u novom zakonu prvi put uvodi termin "aktivnog roditelja", na kojem oni cijelo vrijeme inzistiraju, budući da je upravo aktivan roditelj ključan u cijelom rehabilitacijskom procesu.

Novi zakon, odnosno aneks ugovora Ministarstva s Centrom omogućuje nastavak rada Centra u obliku u kojem se radilo i do danas, odnosno zadržano je postojeće stanje i protočnost centra.

Uz riječi da kroz Centar prolaze sa svojom djecom roditelji iz cijele Hrvatske - trenutno su tako na dvotjednom smještaju roditelji s djecom iz Lipika, Krapine, Sinja… - navela je da je upravo specifičnost ovog Centra što su u cijeli proces rehabilitacije uz stručni kadar stalno uključeni i roditelji. Tako je tata Predrag rekao da se u Centar vraća već četiri godine jer ima osjećaj da je ovdje njegovo dijete na prvom mjestu.

- Sve je ovdje prilagođeno djeci, a svi mi ostali smo isti. Centar je zapravo naša druga kuća u kojoj nam je 24 sata dnevno sve na raspolaganju. Tu dobivamo psihološku potporu, edukaciju, prolazimo i učimo radnu terapiju, jednom riječju punimo energiju za rad s djecom kod kuće, rekao je ovaj tata te dodao da se nada da će se u Centar vraćati do duboko u starost.

Inače, roditelji s djecom u Centar dolaze u turnusima od dva tjedna dva do tri puta godišnje, s tim da je limit i dalje 30 korisnika te se on nije promijenio. Taj je broj optimalan, smatra Butorac, da se posvete svima pojedinačno, ali i za grupni rad dodavši da se svi roditelji kući vraćaju sa zadaćama kako nastaviti rehabilitaciju.

Butorac se osvrnula i na Svjetski dan osoba s Downovim sindromom, koji se obilježava 31. ožujka. Kako je navela, lani je Centar ušao u europsku koaliciju s još 12 nacija Europske unije i Novog Zelanda, a zaštitno lice kampanje iz Hrvatske bila je Kristina Ivančić.

Ove godine, kazala je, suradnja se nastavlja uz slogan: "Svatko ima pravo biti sretan". U Padovu i Milano na snimanje međunarodnog spota u povodu tog dana otići će Ana Marija iz Umaga i Zdravko iz Pule.

- Spot je zamišljen na način da tinejdžeri iz cijele Europe zapravo odgovaraju na jedan e-mail mame koja nosi bebu s Downovim sindromom, a koja je u njemu napisala da ju se strah kakvu sudbinu očekuje njezino dijete. Što sve oni mogu, odgovorit će joj osobe s Downovim sindromom, zaključila je Butorac. (B. PETROVIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter