U domovima zdravlja tek 21 tim

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Istarskoj županiji, unatoc mnoštvu javnih istupa protiv koncesija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti velika vecina lijecnika javit ce se na natjecaj za koncesije koji se raspisuje u svibnju.

Za ostanak ili povratak u Dom zdravlja izjasnila su se tek cetiri stomatologa, šest ginekologa, jedna pedijatrica te deset obiteljskih lijecnika. U županiji ugovor s HZZO-om ima 115 obiteljskih lijecnika, 86 stomatologa, 14 ginekologa te deset pedijatara. Do sada je tridesetak timova bilo zaposleno pri Domu zdravlja, odnosno nisu bili u zakupu, a od ukupno 225 timova tek je 21 lijecnik odabrao koncesiju.

- Pri Domu zdravlja ostaju oni koji nemaju dovoljan broj pacijenata, rade u neuvjetnim prostorima, imaju zdravstvenih problema ili su na specijalizaciji. Svi ostali odlucili su se za koncesije, premda one nisu obavezne kao što je nekad bio obavezan odlazak u zakup, doznajemo od dr. Andele Pocekaj, ravnateljice Istarskih domova zdravlja.

Velik interes za koncesiju u suprotnosti je s dosadašnjim javnim protivljenjem KoHOM-a i drugih strukovnih udruženja primarne medicine protiv tog novog sustava. U javnosti se moglo do sada cuti puno kritika i strahovanja da ce se zdravstvo privatizirati još više nego do sada, a domovi zdravlja poceti nestajati, što ne može biti dobro za javno zdravstvo.

- U zakupu ili koncesiji lijecnici mogu pacijentu ponuditi više i kvalitetnije. Motivirani su da prošire usluge, odgovara dr. Morena Butkovic te dodaje da se s postojecim brojem pacijenata i dnevnih usluga ne stignu posvetiti poslu puno više. Dnevno odradimo 80 do 90 usluga, što ukljucuje preglede i administrativne usluge, pa teško možemo u radno vrijeme stici više od toga, veli ona.

Usprkos tome, prema novim ugovorima koje je predložio HZZO, obiteljski lijecnici trebali bi dodatno odradivati kucne posjete radom u centru opce medicine. Buduci da ionako radimo znatno iznad standarda svjetske zdravstvene organizacije, pitamo se je li predlagatelj svjestan da dodatnim opterecenjem ionako preopterecenog obiteljskog lijecnika narušava kvalitetu zdravstvene usluge i potencijalno direktno šteti osiguraniku. Hrvatska lijecnicka komora takoder je ocijenila nove predložene ugovore štetnim i pozvala sve obiteljske lijecnike da razmisle o njihovom potpisivanju, veli Butkovic.

Pred svim domovima zdravlja je osnivanje centra za kucne posjete s dežurstvom od 7 do 21 sat. Oni ce preuzeti dio poslova Hitne medicinske pomoci. U centru ce lijecnici - koncesionari kao i oni pri Domu zdravlja - odradivati svoje dežurstvo kada na njih dode red. Intencija je da kucnih posjeta bude više nego dosad. A za to kako ce biti organizirane i kada ce lijecnici stici odradivati i dežurstva, tek treba naci optimalna rješenje. Naime, vec i sada vecina domova zdravlja ima dežurstva vikendom i praznikom, ali ne odlaze u kucne posjete.(Jasna ORLIC)

OVO JE SKRACENA VERZIJA TEKSTA. VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter