U Dom smješteno 136 studentica i studenata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz godine u godinu raste broj studenata koji na studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli pristižu iz drugih hrvatskih gradova. Sukladno tomu, raste potražnja za smještajem, u Studentskom domu Pula i u privatnom smještaju. Budući da se sve više vlasnika bilo kakvog viška stambenog prostora u Puli tijekom ljetnih mjeseci okreće unosnom iznajmljivanju turistima, studentima nije svaki put jednostavno pronaći adekvatan prostor za stanovanje, koji bi i financijski studentski džep mogao pratiti. I tu najviše do izražaja dolazi Studentski dom i njegova funkcija.

Pristiglo 500 prijava

Već treću godinu zaredom, otkako je otvoren, Studentski dom Pula u srpnju raspisuje natječaj za ostvarivanje prava redovitih studenata na subvencionirani smještaj. Konačni rezultati ovog jedinstvenog natječaja i za smještaj u domu i za subvencioniranje privatnog smještaja objavljeni su početkom ovog tjedna, točnije u ponedjeljak, 28. kolovoza na internetskoj stranici Studentskog centra Pula.

Na natječaj je ukupno pristiglo nešto manje od 500 prijava, a od ove godine prijavljivanje se obavljalo putem mrežnih stranica Studentskog doma. Temeljem rezultata natječaja i ove će akademske godine, koja počinje 2. listopada, u Studentskom domu Pula boraviti 130 redovitih studenata. Više od polovice njih ostvarilo je pravo na temelju bodova zbog nepovoljnijeg socio-ekonomskog statusa. Putem programa mobilnosti Erasmus+ pravo na smještaj u domu ostvarilo je i šest inozemnih studenata.

Za ostvarivanje prava na subvencioniranje privatnog smještaja konkuriralo je 150 studenata. U odnosu na prošlu godinu tu će pogodnost, sukladno odluci nadležnog ministarstva, u Puli moći koristiti 17 studenta više. Ukupno, subvenciju od 200 kuna mjesečno ove će akademske godine primati 147 studenata.

- Kao i prethodnih, i ove će godine u domu stanovati većinom studentice, dvostruko ih je više nego studenata. Najviše ih pristiže iz Slavonije, Međimurja, središnje Hrvatske te Dalmacije. Broj studenata iz Istre koji će biti smješteni u domu gotovo je izjednačen s prethodnim godinama, kreće se otprilike na razini od oko deset posto od ukupnog broja studenata, kaže voditeljica Studentskog doma Pula Josipa Torbarina Pola.

Niz pogodnosti

Čak 70-ak studenata iz prošle generacije koja je boravila u domu to je pravo ponovno ostvarila, stoga i u ovoj godini ostaju u domu. Torbarina Pola potvrđuje kako su studenti zadovoljni uvjetima smještaja u domu, zbog kvalitete i sigurnosti boravka u njemu, ali i njegove lokacije, koja je na pristojnoj udaljenosti od svih važnijih sadržaja za studente. Podsjetimo, dom se nalazi na svega stotinjak metara udaljenosti od fakulteta te na par koraka od studentskog restorana.

Pulski studentski dom trenutno raspolaže sa 144 ležaja. Od toga je 136 namijenjeno studentima, a preostalih osam u četiri apartmana gostujućim profesorima i suradnicima Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Sve su sobe izrazito kvalitetno opremljene, svaka ima sanitarni čvor, hladnjak, televizor, bežični internet, posteljinu…

Studenti imaju na raspolaganju mogućnost korištenja informatičke učionice s računalima, multifunkcionalne dvorane za učenje i sport, praonicu rublja, zamjenu posteljine svaka dva tjedna, te niz ostalih povoljnosti. Određen broj soba prilagođen je korištenju osoba s invaliditetom, a sigurnost boravka jamči video nadzor te 24-satni rad recepcije. (Leonid SLIJEPČEVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter