U dizajnu sve može biti inspiracija i inspiracija je sve

Modna revija u Beogradu
Modna revija u Beogradu

Mirnu Posavčević, mladu umašku modnu dizajnericu, čije se ime krije iza modnog brenda Anima M, već je od malih nogu zanimala moda. Nakon opće gimnazije u Bujama, 2006. godine upisala je Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu smjer Industrijski dizajn tekstila i odjeće, a nakon završene tri godine studija upisala je sveučilišni diplomski studij Industrijski dizajn odjeće, te postala magistra inženjerka tekstilne tehnologije i inženjerstva. Na pitanje što pobuđuje želju za dizajniranjem odjeće i modnih dodataka i odakle inspiracija spremno odgovara:

- Mišljenja sam da je želja za stvaranjem urođena u pojedincu, ona je jednostavno tu, skrivena duboko u nama i samo je treba pratiti, te naći pravi način da ju izrazite. Dizajn je sam po sebi umjetničko oblikovanje predmeta; skica ili crtež koji dobiva formu svojom realizacijom u djelo. Od malena me prati želja za umjetničkim izražavanjem, potreba da svojim unutarnjim svijetom oblikujete svijet oko sebe. U dizajniranju odjeće sam pronašla ono nešto što me vodi i pokreće ideje u meni. Ta želja je sve veća, a inspiracije ne nedostaje. Sve može biti inspiracija i inspiracija je sve.

- Jesu li su vaše kreacije odraz vaše osobnosti i karaktera? Izrađujete li ih po vlastitom stilu ili se prilagođavate mainstreamu?

- Stvaranje kolekcije uvijek započinje idejom, koja može biti skica jednog modela ili određenih predmeta ili slika, koje postaju osnovna nit vodilja. Inspiracija tako prelazi sa jednog oblika u drugi, te se pretvara u cjelovitu priču. Takav je moj proces stvaranja. Moje kreacije jesu odraz moje osobnosti, a mislim da različite kolekcije koje sam do sada izlagala opisuju moj karakter. I umjetnik se vremenom mijenja, samim time i njegovo stvaranje dobiva različite forme. Mislim da je od velike važnosti zadržati svoj osobni identitet pri svakom novom radu koji nosi vaš potpis, bilo ono romantičnog ili krajnje avangardnog izgleda. Kako je rekao veliki Yves Saint Laurent: "Fashions fade, style is eternal."

- Što se krije iza vaše nove kolekcije pod nazivom Wild Beauty? Što vas je ponukalo da ''divljinu'' ubacite u inače romantične trenutke vaših kolekcija?

- Dramatičnost. Avangarda. Performans. Početna misao, riječi vodilje kojima započinje ova modna priča, gdje je kreativnost kao početna teza izražena različitim umjetničkim tehnikama koje pronalaze svoj idejni karakter u krajnjim formama dizajna odjeće. Ideja je bila prikazati profinjenost koja istovremeno slavi ljepotu, te izaziva pažnju promatrača. Prethodna kolekcija bila je romantičnog karaktera, dosljedna proljetnom osvježenju. Ovom kolekcijom Wild Beauty' željela sam pokazati onu jaču stranu karaktera, stvoriti odjeću bez ograničenja, za ženu koja se u njoj osjeća ugodno, a da pritom odiše elegancijom. Kako je jednom prilikom izjavio i Miroslav Šutej: "Cilj likovnog djela je da djeluje na promatrača; da ga se dojmi, da mu bude izazov, poruka, da ga uvjeri i da ga potakne na razotkrivanje, domišljanje; ne da ga razumije, već da s njim komunicira.'' Linije, geometrijski oblici i minimalizam kroja prisutni su u razvojnom procesu stvaranja kolekcije. Geometrijska tekstura dobivena je prošivanim naborima, a različiti tipovi tkanina zajedno tvore cjelinu. Detalji od crne kože daju određenu čvrstoću i punoću forme klasičnih krojeva koji tako postaju suvremeni. Ručno oslikavanje tkanina daje posebnu notu kolekciji, stvarajući tako jedinstvene oblike printa, te odjevni komadi tako postaju unikati.

- Koje materijale upotrebljavate u izradi svojih kreacija?

- Iako neki dizajneri imaju omiljene materijale koje koriste, te ih nerijetko ističu, u mojem slučaju paleta materijala je jako različita i ovisi o sezoni za koju kreiram. Mogu istaknuti pamuk i viskozu, njih često koristim i oni su zbog samog oslikavanja odjeće stalno prisutni u mojem stvaranju. Koristim i svilu, muslin, žoržet, maroken i taft, te razna pletiva i vunene mješavine materijala, kao što su velur i gabarden. U kolekciji Wild Beauty crna eko koža prisutna je u gotovo svim modelima i samim time postaje važan dio

stvaranja kolekcije.

- Nedavno se sudjelovali na Balkan Art Fashion Eventu u Beogradu, sedmoj smotri mladih dizajnera regije. Da li postoji povezanost među kreacijama dizajnera iz regije?

- Da, bila sam jedan od izlagača, a bilo nas je puno, preko 40 izabranih izlagača iz cijele regije. Prijavila sam se, te sam dobila priliku prikazati svoj rad i izvan naših granica. Bilo je to još jedno lijepo iskustvo, a isto tako, bila mi je čast sudjelovati, te biti dio takvog eventa. Kolekcija koju sam predstavila lijepo su prihvatili i publika i organizatori, što je zapravo i najbitnije kada predstavljate svoj rad. Potvrda publike kojom dobivate dodatni poticaj za daljnje stvaranje i prikazivanje vašeg rada.

- Koga biste voljeli vidjeti u svojim kreacijama?

- Na ovo pitanje nikada nemam konkretan odgovor. Barbara Munjas, pjevačica grupe Barbari već je nosila moje kreacije. Ona ima istančan stil, drugačija je i ne podliježe mainstreamu. Cijenim osobe koje grade svoj stil i koje se ne boje pokazati da su drugačiji, da su jednostavno svoji. Kolekcija Pop art on catwalk bila je kao stvorena za Barbaru, koja je to bez ikakve sumnje uspjela istaknuti kroz svoj osebujan stil. Ostvarila sam već više suradnji sa glazbenicima, a kao veliki ljubitelj glazbe želim ih ostvariti još.

- Kako se po vama oblače Istranke? Da li je blizina Italije, poznate kao jedne od modnih meka, utjecala na njihov stil?

- S obzirom da se nalazimo blizu granice, naravno da je vidljiv utjecaj vanjskih stilova i velikih modnih lanaca. Ima onih koji slijede trendove, a i onih koji pokušavaju biti svoji. Iako, u malim sredinama je još uvijek prisutna nezainteresiranost kada se radi o stilu; kao da ljudi imaju kočnicu kada razmišljaju o tome što obući. Puno toga jednostavnog u ormaru može se iskombinirati i izgledati odlično. Ne možemo uspoređivati velike gradove, a pogotovo ne velike modne metropole sa malom sredinom kao što je Umag npr., ali zašto ne biti slobodniji kada je u pitanju odijevanje? Zato smatram, kao i mnogi, da su Francuskinje i dalje najbolje odjevene, slobodne, jednostavne i elegantne. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter