U DHB-u "Muškarci su s Marsa, žene su s Venere"

Roman Šušković-Stipanović (A. BANČIĆ)
Roman Šušković-Stipanović (A. BANČIĆ)

U petak i subotu u 19.30 sati u Domu hrvatskih branitelja gostuje predstava "Muškarci su s Marsa, žene su s Venere" nastala prema istoimenom bestseleru bračnog terapeuta Johna Graya, a za kazalište ju je prilagodio Paul Dewandre.

Nakon 70 izvedbi koje je pogledalo više od 20.000 gledatelja u Zagrebu, Splitu, Rijeci... ovaj kazališni hit stiže u Pulu u produkciji zagrebačkog Teatromana i u režiji Borisa Kovačevića. Producent Roman Šušković-Stipanović napravio je i hrvatsku adaptaciju teksta, dok se na bini pojavljuje u ulozi voditelja i "bračnog terapeuta".

U 80 minuta trajanja predstave, pred gledateljima se nižu stereotipi o razlikama među spolovima iz kojih proizlaze međusobni nesporazumi i problemi u komunikaciji. Cijelo to vrijeme publika se prepoznaje u različitim situacijama koje izazivaju smijeh.

Knjiga je objavljena 1992. godine da bi se na policama knjižara u Hrvatskoj pojavila četiri godine kasnije. Unatoč tom razdoblju od dvadesetak godina, sadržaj ove knjige i danas se smatra vrlo aktualnim. U podnaslovu knjige navodi se da je ona "priručnik za bolje razumijevanje među spolovima". Primjeri i teze iz knjige rezultat su dugogodišnje prakse Johna Graya kao bračnog terapeuta.

Roman Šušković-Stipanović se u ovoj izvedbi predstavlja pravim imenom te kao diplomirani socijalni radnik, kazališni producent i ponosni muž gospođe Danijele, dok je njegova uloga voditelja te se cijelo vrijeme obraća gledateljima i gledateljicama, tražeći od njih aktivno sudjelovanje.

Odgovori na pitanja: "Zašto žene rade više stvari istovremeno?", "Zašto muškarci šute kada imaju problem i povlače se u sebe?", "Zašto žena kad ide na put nosi puno stvari?", "Što im znači i kako seks doživljavaju žene, a kako muškarci?" publiku će zabaviti i nasmijati, a uz to i poučiti. Šušković-Stipanović se kroz predstavu trudi afirmirati bračnu vezu kao takvu i još joj pomoći da se popravi i zacijeli kad počne pucati. Iako su, inače, žene brojnija kazališna publika, iz Teatromana preporučuju dolazak u paru i poručuju: "Vaša veza nema cijene i zato je dolazak na 'Muškarci su s Marsa, žene su s Venere' jednostavno dobra investicija za oboje".

Ulaznice se mogu kupiti online na ulaznice.hr ili u ProfilMozaiku, Activatravel Istra, Tisakmediji i Autotransu ili na blagajni Doma hrvatskih branitelja u petak i subotu od 12 do 19.30 sati. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter