U deset godina podržane 202 građanske akcije

Ocjenjivanjčki žiri imao je čak petnaest članova
Ocjenjivanjčki žiri imao je čak petnaest članova

U pulskom kinu Valli, uz brojne uzvanike, održana je danas prigodna svečanost Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u povodu obilježavanja deset godina provedbe natječaja za građanske akcije "Naš doprinos zajednici".

Kako je kazala njena ravnateljica Helga Može Glavan, kroz deset uspješnih godina Zaklada je financijski podržala 202 građanske akcije, ukupne vrijednosti 2,5 milijuna kuna u novcu, ali puno veće vrijednosti u zajednicama u kojima su se provodile.

Vrijednost veća od novčane

Inače, akcije su provedene na području šest županija: Istarske, Primorsko-goranske, Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Ličko-senjske i Krapinsko-zagorske. Sve su akcije obogatile kvalitetu života lokalne zajednice te donijele korist za gotovo 240 tisuća građana.

- Vrijednost ovih akcija ogleda se u društvenom kapitalu, uključenosti građana, različitih organizacija, lokalnih institucija, ustanova, lokalnih poduzetnika i više od 4.790 volontera zbog čega im se, na Međunarodni dan volontera, želim zahvaliti, kazala je Može Glavan i pozvala svih da zajedno i dalje podrže volontere, aktiviste, udruge i sve građane koji pokreću i provode građanske akcije ili druge oblike aktivizma.

Deset godina uspješnog provođenja natječaja čestitala je Zakladi, ali i svim uključenim akterima, zamjenica župana Sandra Ćakić Kuhar navodeći da ove akcije mijenjaju zajednicu na bolje koristeći sinergiju volontera, građana, udruga i institucijama i tu se krije njihova najveća vrijednost. Čestitke je Zakladi uputila i zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci dodajući kako akcije podižu kvalitetu životu te je Grad podržavao, a i dalje će podržavati ovakve projekte.

U nastavku je prikazan prigodan film o akcijama koje su provedene zadnjih godina te se moglo vidjeti kako one, mada nisu pojedinačno financijske jako "teške", puno znače ljudima koji su ih osmislili i za koje su odrađene. Tako su se u sklopu građanskih akcija uređivala dvorišta i dječja igrališta, čistili parkovi, šume i podmorje, održane su raznovrsne radionice za sve dobne skupine - od djece, preko osoba s invaliditetom do starijih generacija.

Uređeni vrtovi, poligoni, održane radionice

O konkretnim akcijama govorili su pojedini korisnici natječaja pa je tako Vesna Grubišić Juhas iz Doma za starije "Alfredo Štiglić" kazala da su putem ovih natječaja odradili tri konkretne akcije, uljepšavajući okoliše na sve tri lokacije na kojima ustanova djeluje. Odrađena je akcija "Zelena gredica na asfaltu", "Mediteranski vrt" te posljednja "Agatin vrt". Značajno je, kazala je, da je akcijama oplemenjeni okoliš i podignuta kvaliteta života starijih ljudi, ali i to što su u akciju uključeni volonteri te okolni stanari.

Društvo Naša djeca iz Poreča dobilo je novac za tri projekta kojima je uređena dvorana za slobodno vrijeme djece, uređen krov jedne od prostorija te održan "Pikarin samanj" kako bi se ukazalo na potrebu "recikliranja" odjeće i obuće. Svi projekti žive i dan danas. Dječji Dom "Tić" iz Rijeke također je zahvalan na potporama Zaklade kojima su uspjeli urediti dvorište, organizirati radionice za roditelje i djecu te tiskati knjižicu o pozitivnom roditeljstvu dok je Gradska knjižnica iz Novigrada, kazala je ravnateljica Morena Moferdin, putem natječaja Zaklade, dobila sredstva za provedbu projekta "Ajmo svi na trg!" kojim su u središtu grada uredili prometni poligon za edukaciju djece. Svi su se na kraju složili da je vrijednost koje su projekti stvorili umnogome veća od konkretnih financijskih sredstava koja su za njih dobivena, a kako je jedno od postignuća i to što se u njih uključuju brojni volonteri, ali i drugi donatori koji zaokružuju cijelu priču.

U Istri više od tri tisuće volontera

Danijela Ustić iz Volonterskog centra Istra čestitala je jučer Zakladi ali i svima uključenima u neki od projekata Međunarodni dan volontera rekavši kako se on obilježava od 1985. godine. Uz riječi da u svijetu danas volontira preko milijardu ljudi kazala je da je lani u Hrvatskoj volontiralo 49 tisuća ljudi, a u Istri više od tri tisuće. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter