U Damasku napadnuto sjedište Baata?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje dvije granate pogodile su zgradu sirijske vladajuce stranke Baat u Damasku, javljaju BBC-ju aktivisti i stanari. Nakon što se dim rašcistio nisu uocena veca oštecenja. Ako se ova vijest potvrdi, znaci da se radilo o prvom napadu u samom glavnom gradu otkad je u ožujku zapocela pobuna naroda.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad rekao je da njegova zemlja "nece pognuti glavu" pred medunarodnom vojnom intervencijom koja mu prijeti zbog gušenja oporbenih prosvjeda, u razgovoru koji je u nedjelju objavio britanski tjednik The Sunday Times.

Rekavši kako je "potpuno" spreman da se bori i položi život u sukobu s inozemnim snagama - "što je samo po sebi razumljivo i neupitno" - Bašar al-Asad je ustvrdio da ga boli svaka kap krvi prolivene u njegovoj domovini, ali da njegov režim mora osigurati poštovanje zakona pred "naoružanim bandama".

"Moja predsjednicka uloga je djelovati, a ne govoriti ili tugovati. Moja je uloga razmišljati o odlukama koje moram donijeti kako bih sprijecio još vece prolijevanje krvi", dodao je.

"Jedino rješenje je pronaci naoružane ljude, protjerati naoružane bande, sprijeciti ulazak oružja i streljiva iz susjednih zemalja, sprijeciti sabotažu i osigurati poštovanje zakona i reda", istaknuo je Asad.

"Sukob ce se nastaviti, a nastavit ce se i pritisak kako bi se pokorilo Siriju", kazao je sirijski predsjednik dodavši da "Sirija nece pognuti glavu".

Usto je optužio Arapsku ligu da traži izliku za zapadnu vojnu intervenciju koja ce, opet je upozorio, izazvati "potres" u regiji.

"Vojna intervencija ce destabilizirati cijelu regiju i sve ce zemlje stradati", upozorio je.

Nasilje još nije prestalo u Siriji, gdje je u petak i u subotu najmanje 17 osoba ubijeno, medu kojima 11 civila, prije isteka ultimatuma Arapske lige koja je pozvala režim da prekine gušiti narodnu pobunu.

Taj je ultimatum "postavljen kako bi se pokazalo da medu Arapima postoji problem" i kako bi se "zapadnim zemljama pružila izlika za vojno upletanje u Siriji", ocijenio je Asad.

Damask nije službeno odgovorio na pozive Arapske lige koja mu je u srijedu dala tri dana da prekine represiju nad civilima pod prijetnjom gospodarskih sankcija, pošto je iskljucila Siriju iz rada organizacije.

Po izvoru u Arapskoj ligi, rok postavljen režimu istekao je u subotu u ponoc.


Podijeli: Facebook Twiter