U Circolu predstavljen Pulski dir

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Studenti pulskog sveucilišta, studija Kulture i turizma, uz mentoricu Tanju Kockovic Zaborski predstavili su u Circolu projekt "Pulski dir: mjesta memorije grada", a njegovi rezultati vidjet ce se u subotu na izložbi koja se otvara u 20 sati, takoder u Circolu.

Ideja je bila prikazati pulski dir 60 godina unatrag, gdje se izlazilo, ali nisu zaboravili ni studente danas, gdje izlaze i zabavljaju se. Htjeli su popricati sa sudionicima prošlog vremena te su uz usmena istraživanja pokušali prikupiti i fotografije.

- Ovo nije službena povijest Pule, vec je ispricana kroz njegove sudionike. Korzo, Marelica, Uljanik i druga mjesta zaslužuju da ih valoriziramo, prisjetimo starije na njih, a mladima pokažemo da Pula nije samo ono što pokazujemo turistima, naglasila je Kockovic Zaborski.

Najveca poteškoca je bila stati, kaže Ina Kihli, koordinatorica projekta, jer jednom kada smo krenuli, stalno su dolazile nove informacije, ali onda smo shvatili da smo kratki s vremenom. Razgovarali su s razlicitim profilima ljudi, a rezultat tromjesecnog istraživanja je i knjiga od sto stranica koja ce se na izložbi moci dobiti besplatno, a objavljena je u 400 primjeraka.

Adriano Vranic objasnio je da publikacija ima tri cjeline. U prvoj se opisuje pulski dir kroz vrijeme, u drugoj je u fokusu pulski dir prikazan kroz tekstove iz omladinskog lista Pet koji je izlazio od 1979. do 1989., a treca cjelina je skup autorskih tekstova osoba razlicitih profesija, od novinara do sveucilišnih profesora te sudionika institucionalne i nezavisne scene.

Maja Škrinjar najavila je da posjetitelje ceka i glazbeni program s izborom numera od 1950-ih do danas, što je pripremio DJ Marino. Kao gost iznenadenja pojavit ce se Ivan Štekar iz sastava Nova Rio koji je svirao šezdesetih i sedamdesetih u Circolu te DJ Nidjo koji je djelovao u Marelici i Disku 33. Zlatko Gotovac predstavit ce 50 godina kluba Uljanik kroz fotografije, dok ce Igor Šaponja predstaviti nezavisnu scenu.

Gostovat ce i oldtimer klub Histria, a spremna su i druga iznenadenja. Škrinjar je pozvala sve posjetitelje da dodu odjeveni u kombinaciji karakteristicnoj za njihovo omiljeno razdoblje te se i na taj nacin prikljuce prisjecanju i obilježavanju starih navika.

Kako je rekao Andreas Kancelar, izložba je polazište za novo istraživanje, a za svoj projekt studenti su dobili su potporu i od Sveucilišta, Grada Pule i Županije, Turisticke zajednice i Zajednice Talijana Pula te mnogobrojnih sponzora. Zahvala ide i dizajneru Olegu Šuranu, a izložba ce biti otvorena do 14. srpnja.
M. RADIC


Podijeli: Facebook Twiter