U Circolu izvedene Smaregline skladbe

Melita Lasek i Sofija Cingula u Circolu (N. LAZAREVIĆ)
Melita Lasek i Sofija Cingula u Circolu (N. LAZAREVIĆ)

U sklopu obilježavanja 160. godišnjice rođenja skladatelja Antionia Smareglie sinoć je u pulskom Circolu održan koncert naslovljen "Liriche per voce e pianoforte: integralna izvedba zbirke Antonija Smareglie" u izvedbi mezzosopranistice Sofije Cingula i klaviristice Melite Lasek.

Cingula je prije izvedbe ispričala da se zaljubila u djelo ovog skladatelja te je napomenula da je ovo prvi put da se integralno izvodi zbirka njegovih skladbi za klavir i glas. U tekstu pozivnice koncerta Cingula piše da zbirka "Liriche per voce e pianoforte" Antonija Smareglie, koju je uredio Luigi Donora, sadrži ukupno 12 skladbi – 11 solo-pjesama za glas i klavir te jednu klavirsku izvedbu "Barcarole" - nastalih u različitim kreativnim razdobljima skladateljeva života.

- Prvi ciklus "Četiri pjesme za glas i klavir" na tekstove nepoznatih autora nastao je 1875. godine, a sadrži solo-pjesme "Nell'onde chiare", "Ruba ai fior", "Una mesta sospirando (Ballata)" i "Deh! Spegni o Dio". Pjesma "Ruhelos! (Senza pace)" nastala je 1896. godine na tekst Felixa Falzaria, a urednik zbirke Luigi Donora sastavio je i slobodni prijevod na talijanski jezik.

Idući ciklus, "Due canzoni gradesi", za glas i klavir na stihove pjesnika Biagia Marina, nastao je 1928. godine, a sadrži pjesme "Per le strae solesae" i "Co saré morto". Ciklus "Tre canti sacri za glas i klavir (ili harmonij)" sadrži pjesmu "Salve Regina", nastalu 1919. no objavljenu posthumno 1930. godine, potom "Pater Noster" iz 1928. godine te "Ave Maria" iz 1929. Prvi dodatak uključuje "Cantico a Maria", skladanu 1919. godine na istu melodiju kao i pjesma "Salve Regina", za koju je riječi napisao monsinjor G. B. Cleva, a posvećena je Gospi od Milosti i dječačkome zboru istoimene crkve u Šijani. Drugi je dodatak spomenuta "Barcarola" za solo klavir, nastala 1884. godine, piše Cingula.

Publika je tako sinoć mogla uživati u glasu mezzosopranistice Cingula i u bravurama klaviristice Lasek i istovremeno doznati kako se skladatelj razvijao, kojih se sve tema dotaknuo te na kraju što je ostavio iza sebe.

Publika je svaku numeru nagradila srdačnim pljeskom. U sklopu obilježavanja rođenja Antonija Smareglie jučer je održana i pjevana misa u crkvi Majke Božje od Milosti u Šijani, u izvedbi KUD-a Lino Mariani. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter