U Cileu više od 700 mrtvih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U potresu u Cileu poginulo je najmanje 708 osoba, a predsjednica Michelle Bachelet poslala je vojsku da pomogne policiji suzbiti pljackaše koji su aktivni u pogodenim gradovima.

Bachelet je u nedjelju poslijepodne objavila da je broj stradalih bitno veci od 300-tinjak, koliko se u prvo vrijeme procjenjivalo. Potrers magnitude 8,8 pogodio je Cile u subotu.



"Suoceni smo s katastrofom nezamislivog opsega i trebat ce poduzeti ogroman napor da se oporavimo", kazala je predsjednica na konferenciji za novinare.

Ona je proglasila izvanredno stanje u dvjema najteže pogodenim regijama i najavila je raspodjelu humanitarne pomoci stradalima u hrani. Ovo izvanredno stanje, koje je sinonim za ukidanje ustavnih sloboda, ostat ce na snazi trideset dana u regijama Mauleu i Biobiu, kako bi se zajamcio javni red i ubrzala doprema pomoci, rekla je Bachelet.

Medunarodna zracna luka u Santiagu, ciji su terminali ošteceni u potresu, nece se otvoriti barem još 48 sati, premda je u nedjelju primila nekoliko izvanrednih letova zrakoplova, priopcila je uprava zracne luke. Pristup zracnoj luci u nedjelju oko podneva zaprijecili su policijsko vozilo i zaštitari. "Nitko ne može uci ni izaci jer postoji opasnost od rušenja citave zgrade", rekao je zaštitar.


Podijeli: Facebook Twiter