U cije ime govori glasnogovornik Vlade?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijerka Jadranka Kosor u utorak je elegantno oprala ruke od izjave glasnogovornika Vlade Mladena Pavica koja vec danima trese domacu politicku scenu - one o tome da je oporba organizirala i financirala prosvjednike koji su se u subotu sukobili s policijom u Zagrebu.

- Za sve se morate obratiti glasnogovorniku da on tumaci svoje rijeci, kazala je Kosor novinarima koji su je cekali nakon poslijepodnevnog sastanka s predsjednikom države i ministrom obrane u MORH-u. Novinari su premijerku pitali i kad ce se održati parlamentarni izbori. "Kad se vladajuca koalicija dogovori o tome", kazala je premijerka i ponovila da ce to biti najvjerojatnije krajem ove godine.

Predsjednik Ivo Josipovic u MORH-u nije o tome ništa govorio, no prethodno je komentirajuci Pavicevu izjavu konstatirao da "nije dobro iznositi optužbe bez dokaza, posebno u situaciji kada društvu treba stabilnost. Takva vrst optuživanja nije dobra i nadam se da se nece ponoviti".

Izvješce MUP-a

Na upit misli li da bi Pavic trebao zbog izrecenog dati ostavku, što je u izjavi za tjednik Nacional sugerirao njegov prethodnik Stjepan Mesic, Josipovic je kazao da je to stvar Vlade.

- To je Vladin glasnogovornik i, ako Vlada misli da joj šteti, onda ce ga promijeniti, a ako misli da ne, onda ce ga zadržati. Važno je da glasnogovornik ima i povjerenje javnosti, ali na Vladi je da to ocijeni, kazao je Josipovic.

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan je pak najavio da ce SDP i preko saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost tražiti da se rasprave insinuacije iz Vladinih redova da oporba stoji iza prosvjeda. U SDP-u su posebno iziritirani cinjenicom da i nakon izjave šefa policije Olivera Grbica nema spoznaja o tome da oporba stoji iza prosvjeda.

Glasnogovornik Vlade Mladen Pavic i potpredsjednik HDZ-a i Vlade Darko Milinovic i dalje tvrde da sumnjaju u politicku režiju antivladinih demonstracija. Šef tog odbora, takoder SDP-ovac, Ranko Ostojic, potvrdio nam je da ce vec u srijedu zatražiti izvješce MUP-a o policijskom postupanju vezano uz prosvjede.

Poziv Kosor da se pod hitno ocituje o izjavama svog glasnogovornika, te da što prije raspiše izbore s konferencije za novinare, uputili su i SDP-ovci: potpredsjednica stranke Milanka Opacic i saborski zastupnik Daniel Mondekar.

Sankcije za klevetu

- Oni više ne znaju ni što rade ni što govore, i zato ocekujemo da odu s vlasti i raspišu izbore, porucila je Opacic. Izjave glasnogovornika Vlade ocijenila je zlonamjernima i štetnima.

- A glasnogovornik samo govori ono što Jadranka Kosor misli. Krajnje je vrijeme da se premijerka Kosor nakon puna cetiri dana šutnje ocituje pred hrvatskom javnošcu o tome tko je organizirao i platio prosvjede, te da potvrdi ili demantira sve ono što je izjavio njezin glasnogovornik, istaknula je Opacic.

Ugledni teolog i jedan od prvaka Gradanskog etickog foruma don Ivan Grubišic dijeli stav predsjednika da takva izjava zaslužuje sankcije.

- Ako glasnogovornik Vlade ima dokaze za ono što govori, mora ih jednako tako javno predociti. Ako nema dokaze, a izjave iz policije upucuju upravo na to, onda je rijec o kleveti za koju bi trebao odgovarati i sudski i politicki, istice don Grubišic, koji predvida da ce Pavic, unatoc svom neodgovornom potezu, proci bez kazne.

Policija, kako smo doznali, ni u utorak nije imala nikakvih saznanja o tome da je oporba financirala prosvjednike.

Kolaric: Pavic je ipak uspio skrenuti pozornost javnosti s važnijih tema

Naši sugovornici iz redova PR-strucnjaka kažu da je u toj struci zaobilaženje istine možda dozvoljeno, ali je laganje strogo zabranjeno.

- Ovo bi se moglo nazvati pokušajem spina, ali vrlo neuspješnim jer spin mora biti uvjerljiv i imati barem privid istinitosti. Pavicev istup nema ni jedno ni drugo. No, ako je namjera Vlade bila skrenuti pozornost javnosti s drugih važnijih problema, onda se može reci da im je to pošlo za rukom jer sada svi pricaju o Pavicevoj izjavi umjesto o suštini, biti nezadovoljstva izraženog na antivladinim prosvjedima, objašnjava Aleksandra Kolaric, strucnjakinja za politicko komuniciranje i glasnogovornica Racanove Vlade.


Podijeli: Facebook Twiter