Fešta od pomidori održat će se u četvrtak jedanaesti put na umaškom Trgu slobode s početkom u 20 sati, a spada u najveće pučke manifestacije, a organiziraju je zajedno Grad, Turistička zajednica, Pučko otvoreno učilište Umag i Podravka. Kao i svake godine, sav će prihod ići u humanitarne svrhe - ovaj put pomoći će se teško bolesnoj trogodišnjoj Mateji Damiani.
Program fešte i stručnog skupa, koji će se istoga dana održati u 10 sati u Zajednici Talijana, predstavili su gradonačelnik Vili Bassanese, direktorica Podravkine tvornice za preradu rajčice Marina Diminić Vistintin, čelnica TZ-a Sanda Bravar Radizlović i predstavnica koprivničke Podravke, savjetnica u korporativnim komunikacijama Jadranka Lakuš.
- Umaški pogon za preradu pomidora jedini je u Hrvatskoj i njegova važnost i budućnost su neupitni - za proizvođače smo u proračunu osigurali 100.000 kuna kojima ćemo im sufinancirati nabavku sadnica, a nastojimo preseliti taj pogon iz centra grada u industrijsku zonu Ungarija, objavio je gradonačelnik.
Diminić Visintin je naglasila da se ove godine početak otkupa i prerade pomidora 25. srpnja poklopio s njihovim velikim jubilejom - stotom obljetnicom prerade rajčica u Umagu.
Na fešti će promotori Podravke kuhati u velikim tavama, a prva jela u 20 sati dijelit će, nakon nastupa limene glazbe i umaških mažoretkinja, član Uprave Podravke Miroslav Klepač, direktor regije Ivan Kolić, gradonačelnik Bassanese te Marina Diminić Visintin.
Podijelit će se oko četiri tisuće porcija, za koje je pripremljeno 280 kilograma tjestenine, po 40 kilograma tunjevine i morskih plodova, 50 kilograma šalše, po isto toliko umaka od rajčice s maslinama i bolonjezea, 30 kilograma koncentrata od rajčice, 130 kilograma pelata, 14 kilograma maslina, 10 kilograma Vegete, četiri kašete svježe rajčice - friške s umaških polja. Porcija jela uz bočicu vode prodavat će se po simboličnoj cijeni od 15 kuna. (T. KOCIJANČIĆ ; snimila J. PREKALJ)