U četvrtak u Makini prvo izdanje LitLink festivala

Jedan od gostiju prve večeri bit će Drago Orlić (J. PREKALJ)
Jedan od gostiju prve večeri bit će Drago Orlić (J. PREKALJ)

LitLink ili Književna karika novi je književni festival koji će se održati u Puli, Rijeci i Zagrebu od 26. do 28. rujna. Prvo izdanje festivala nosi naziv "Croatia-link-USA", a na njemu će gostovati američki i hrvatski pisci te urednici i izdavači s američke neovisne scene i drugi gosti. Festival počinje u Puli u galeriji Makina u četvrtak u 20 sati, a gosti prve večeri bit će Buzz Poole, Slađana Bukovac, Tao Lin, Neven Ušumović, Heidi Julavits, Gordan Nuhanović, James Hopkin, Vladimir Stojsavljević, Ernesto Estrella i Drago Orlić.

Sljedeći dan program se seli u riječku Zvjezdarnicu gdje će Gaston Bellemare održati predavanje na temu "Što je festival", a svoje će radove čitati Tea Tulić, Tao Lin, Bekim Sejranović, Buzz Poole, Drago Glamuzina, Heidi Julavits, Nikola Petković, Ernesto Estrella i Vedrana Rudan.

Zagrebački dio programa održat će se u subotu u kinu Grič, gdje će predavanje na temu "Budućnost knjige i izdavaštva" održati Richard Nash. O književno-izdavačkoj sceni i prijevodima u Americi govorit će John O'Brien, Elianna Kan, Heidi Julavits i Buzz Poole, a svoje će radove čitati Renato Baretić, Tao Lin, Damir Karakaš, James Hopkin, Marinko Koščec, Buzz Poole, Vlado Bulić, Heidi Julavits, Sibila Petlevski, Zoran Ferić i Ernesto Estrella.

Organizator festivala je Hrvatsko društvo pisaca (HDP), a koncepciju festivala osmislio je Robert Perišić.

"LitLink festival teži ne samo događajnosti i obogaćivanju kulturne ponude naših gradova, nego i dugoročnim efektima u inozemnom plasmanu hrvatske književnosti. Uz predstavljanje stranih i domaćih autora, festival se paralelno usmjerava i na promociju domaće književne scene kod stranih urednika i izdavača. LitLink festival teži dvosmjernoj razmjeni novih informacija i dugoročnim efektima na planu plasmana hrvatske književnosti u svijetu", napominju organizatori. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter