U cetvrtak pocinje Sete Sóis Sete Luas

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od cetvrtka do subote u Rovinju ce se održati tradicionalni festival mediteranske glazbe i kulture Sete Sóis Sete Luas (Sedam Sunca Sedam Mjeseca), koji ove godine doživljava 20. izdanje.

Sjedište festivala je u Lisabonu i talijanskoj Pontederi. Promovira se putem Mreže za kulturu u 30 gradova i 10 razlicitih zemalja Mediterana i država portugalskog govornog podrucja - Brazilu, Cabu Verdeu, Francuskoj, Grckoj, Izraelu, Italiji, Maroku, Portugalu, Španjolskoj i od 2008. godine u Hrvatskoj i Rovinju.

Najavljujuci festival direktorica rovinjske Turisticke zajednice Odete Sapac rekla je da predstavlja projekte narodne glazbe, ulicnog kazališta i likovne umjetnosti, uz sudjelovanje velikih imena mediteranske kulture. Cilj mu je medunarodna razmjena umjetnika razlicitih kultura kroz razne oblike umjetnosti i enogastronomiju. Zbog europske dimenzije i visoke kulturne vrijednosti projekta, potporu mu pruža Europska unija kroz svoje programe.

Sapac je napomenula da se festival promovira na turistickim sajmovima i prodaje u posebnim aranžmanima gradovima gdje se održava. Za Rovinj je znacajno da se održava u tjednu kada u njemu boravi 30 tisuca turista, 3,5 tisuca više nego u isto doba prošle godine, pa je na pomolu novi rekord najposjecenije hrvatske destinacije.

Ove godine ce na festivalu nastupiti najpoznatija skupina ulicnog kazališta iz Baskije Deabru Beltzak, plesna grupa iz Salenta Kamafei, ansambl 7 Sóis.Medkriol.Orkestra koji okuplja najbolje etno glazbenike s Mediterana, poznati portugalski izvodaci fada Custodio Castelo & Cristina Maria, naše Šcike i Gustafi.

Tijekom festivala gostima ce se predstaviti proizvodaci rovinjskog pelinkovca Darna, uljari i vinari iz rovinjskih zadruga Rubinum i Vitis te pršutarna Antolovic. Suorganizatori festivala u Hrvatskoj su Grad Rovinj, njegova turisticka zajednica, Istarska županija i Edi Maružin.

Maružin, koji je doveo festival u Rovinj, istaknuo je da su Gustafi do sada nastupali u svim zemljama domacinima, predstavljajuci našu kulturu i turizam. Ove su godine vec nastupili u Toscani, a slijede nastupi u Portugalu, Torinu, novoj destinaciji Rumunjskoj i Cabo Verdeu. Naglasio je da je Rovinjac Marko Kalcic dvije godine svirao u festivalskom ansamblu, s kojim je i snimio live album.

Svoje zadovoljstvo festivalom, s cijim je organizatorima Rovinj potpisao ugovor za narednih pet godina, izrazila je dožupanica Viviana Benussi. Podsjecajuci da danas ljudi putuju ne samo zbog mora, vec i kulture, rekla je da bi se Rovinj trebao kandidirati kao jedan od centara festivala, što bi pridonijelo njegovoj kulturnoj i enogastronomskoj ponudi.

Dogradonacelnik Rovinja Marino Budicin je dodao da su mediteranski gradovi slicni po urbanoj formi, ali i drugim sastavnicama kao što su glazba i enogostronomija, posebno uljem, vinom i ribom.

Pocasni predsjednici festivala su dobitnici Nobelove nagrade Dario Fo i José Saramago. Kao lik festivala zbog simbolicne moci izabran je leteci stroj passarola koji je u svom djelu "Sjecanja na samostan" opisao José Saramago. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter