U četvrtak počinje festival Jazz is Back! BP

Ilustracija (Arhiva/GI)
Ilustracija (Arhiva/GI)

Grožnjan je grad umjetnika, ali i grad u čije drevne zidine jest utkana glazba - a jedan dio ljeta tradicionalno je u Grožnjanu rezerviran za festival Jazz is Back! BP. Ovaj festival je u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži i Općinom Grožnjan pokrenuo jazz velikan, vibrafonist, skladatelj i pedagog Boško Petrović, a ove godine festival se održava 18 godinu za redom, i to od 13. do 28. srpnja.

Otvaranje festivala je u četvrtak, 13. srpnja, kad će nastupiti ponajbolji mladi jazz glazbenici iz cijelog svijeta okupljeni u JM Jazz World Orchestra pod vodstvom američkog tromboniste, dirigenta i pedagoga Luisa Bonille, i uz gostovanje austrijskog saksofoniste Karlheinza Miklina. Glazbenici okupljeni u ovom ansamblu postali su članovi orkestra nakon što su prošli rigorozne audicije diljem svijeta, a pod vodstvom Luisa Bonille pripremili su zahtjevan repertoar koji predstavljaju na europskoj turneji, te je finale njihove turneje upravo na otvorenju grožnjanskog festivala.

U petak, 15. srpnja nastupa Jazz orkestar Hrvatske radio televizije pod vodstvom dirigenta Andreasa Marinella i uz gostovanje pjevača Marka Tolje, a u subotu, 16. srpnja na programu je koncert sastava Grožnjan All Stars, kojeg čini međunarodna ekipa etabliranih glazbenika i pedagoga, ujedno mentora Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu - trombonist Luis Bonilla, pjevačica Charenee Wade, bubnjar John Riley, basist Andy McKee, pijanist Hektor Martignon, gitarist Elvis Stanić i trubač Jim Rotondi.

Radionica Ethno Croatia predstavit će se završnim koncertom u nedjelju, 16. srpnja, a u ponedjeljak 17. srpnja na grožnjanskoj pozornici Balwan City nastupa Renato Chicco Quartet. U utorak, 18. srpnja, je na programu nastup Charenee Wade Grožnjan Quartet, a u srijedu pak u Grožnjanu gostuju predstavnici jazz škole njihova pobratimljenog grada - Kranja, na večeri pod nazivom Jazz Camp Kranj. Četvrtak, 20. srpnja, donosi koncert Jim Rotondi Electric Banda, a u petak, 21. srpnja s glazbom Istre i Kvarnera predstavlja se Gipuja. Ponajbolji domaći mladi jazz glazbenici - Miron Hauser, Luka Žužić Mario Bočić, Goran Rukavina, Zvonimir Bajević, Adriano Bernobić i Vedran Ružić nastupit će u subotu, 22. srpnja kao B's FUNstallation, a u nedjelju, 23. srpnja grožnjansku pozornicu preuzimaju mlade nade jazza na večeri pod nazivom "Grožnjan Stardust".

Austrijski saksofonist Karlheinz Miklin nastupit će sa svojim triom i sekstetom u ponedjeljak, 24. srpnja, a dan kasnije, utorak 25. srpnja, nastupa Vid Jamnik i Jazz Continuo, koji će predstaviti glazbu svog mentora Boška Petrovića. Prva dama domaćeg bluesa, Zdenka Kovačiček, uz pratnju Green House Banda održat će koncert u srijedu, 26. srpnja, a polaznici Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži, koja se održava paralelno s festivalom Jazz is Back! BP, predstavit će se koncertno u četvrtak, 27. srpnja, na večeri "Mlade nade jazza - Jazz School Finale".

Festival se zatvara koncertnom posvetom preminulom bardu jazza Bošku Petroviću, a na večeri pod nazivom BP Night nastupit će dugogodišnji Petrovićevi suradnici i prijatelji - gitarist Primož Grašič, basist Mario Mavrin i pijanist i pjevač Georgie Fame.

Organizatori festivala Jazz is Back! BP su Općina Grožnjan i Hrvatska glazbena mladež. Početak svih koncerata je u 21.30 sati, a ulaz je besplatan. (T. TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter