U Ceškoj cvjeta reproduktivni turizam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Što najbolje simbolizira Cešku Republiku? Turisticke atrakcije, prekrasne žene ili pivo? Za stotine žena iz svih krajeva Europe simbol je - plac male, tek rodene bebe. Te su žene stigle u Cešku da bi se podvrgnule tretmanu neplodnosti i rodile toliko željeno dijete. Eto, dok se mi bavimo ginekologom i, nažalost, ministrom Milinovicem, ceški su mediji svojim citateljima otkrili da je takozvani reproduktivni turizam vrlo respektabilan izvor prihoda za njihovu zemlju!

Naime, prvo istraživanje o reproduktivnom turizmu koje je provelo europsko društvo za humanu reprodukciju i embriologiju pokazalo je da žene s problemom plodnosti putuju najmanje 20.000 puta izvan svoje zemlje u potrazi za adekvatnim tretmanom. Ceška Republika visoko je na listi država koje posjecuju.

Prag Daily Monitor prenosi rijeci Pavela Ventruba, profesora sa sveucilišta Masaryk u Brnu, koji tvrdi da se Ceška može pohvaliti dobrim rezultatima, tretmanom visoke kvalitete, ali i nižim cijenama što je sve zajedno cini prilicno izuzetnom u konkurenciji s drugim državama u Europskoj uniji. U Ceškoj se humanom reprodukcijom bavi cak 26 centara, a onaj u Brnu je najcjenjeniji, medu ostalim i zbog toga što je tu rodena prva beba iz epruvete u bivšem istocnom bloku, 1982. godine.

Broj stranih klijentica stalno raste, a Kateoina Veselá, direktorica sanatorija Repromed u Brnu, smatra da je kljuc u zakonodavstvu. Neke klijentice nece dobiti odredeni tretman u svojim domovinama jer ili nije uobicajen ili je zakonom zabranjen. Ceško zakonodavstvo dopušta i donaciju jajašca što je za mnoge žene jedini nacin da zatrudne.


Podijeli: Facebook Twiter