U Cervar Portu lopovi poharali kandelabre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U desetak dana u Cervar Portu ukradeno je desetak mesinganih stupova javne rasvjete, upozorili su nas stanovnici ovog poreckog naselja. Prije nekoliko dana uocili su da je nestalo nekoliko stupova na Trgu sidro i Trgu pod hrastom, a zadnji slucaj dogodio se prije tri dana kada je nekoliko stupova nestalo na Trgu skalinada i na rivi, nakon cega su zvali policiju, predstavnike Mjesnog odbora i novinare.

Kako smo se uvjerili u nedjelju, stupovi, koji u prosjeku teže stotinjak kilograma, slomljeni su i išcupani s postolja, a da kradljivac ili više njih nije imao ambiciju stupovima rasvijetliti neku svoju lokaciju, vec ih ocito prodati kao sekundarne sirovine, pokazuju ostaci metalnih cijevi koje su držale cijele ukrasne mesingane konstrukcije, ostavljene u grmlju iza jedne zgrade na rivi.

Osim toga, drski pocinitelji sa stupova su skinuli staklene kugle koje štite žarulje i "uredno" ih ostavili sa strane, a nekolicinu cak bacili u more. Prilikom ove vandalske krade devastirane su i baze stupova s prikljuccima, a strujni kablovi ostali su nezašticeni, pod naponom i nadohvat prolaznicima.

Uzme li se u obzir da se kilogram mesinga otkupljuje po cijeni od 18 do 20 kuna, ocito je da su pocinitelji dobro izracunali koliko im se isplati ovaj pothvat, ali i da znaju za ona prikupljališta metalnog otpada gdje ih nece pitati za porijeklo sirovine.

Od bolje upucenih culi smo da ova prica nije nova, na slican je nacin prije nekoliko godina u Cervar Portu ukradeno cak dvadesetak istih stupova. Stanari vele da se u dijelu naselja u kojem su nedavno ukradeni stupovi nalaze uglavnom prazni stanovi, ciji vlasnici dolaze samo na odmor, te jedan zapušteni hotel, pa je malo tko mogao cuti kradu koja se odvijala tijekom noci. (Napisala i snimila Vedrana HABEREITER)

VIŠE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter