U Červar Portu do ljeta stotinjak vezova

U ovoj godini uložit će se 2,5 milijuna kuna u uređenje i izgradnju molova (J. PREKALJ)
U ovoj godini uložit će se 2,5 milijuna kuna u uređenje i izgradnju molova (J. PREKALJ)

Do početka turističke sezone sanirat i dograditi postojeći lukobran te novi molovi luke javnog prometa u Červar Portu, najveće investicije koje u ovoj godini planira Lučka uprava Poreč, doznajemo od ravnatelja Željka Čorka.

Radovi će se odvijati u starom dijelu luke prema uvali Lunga gdje će se produbljivati akvatorij, sanirati postojeći zidovi lukobrana i izgraditi dva mola, betonski obalni zid i pristupni putovi.

Novi molovi pružit će 107 vezova za brodice duljine od pet do osam metara. Proveden je javni natječaj, te slijedi pregled ponuda i ocjena upravnog vijeća Lučke uprave, a odabrani izvođač imat će rok od 60 dana za radove.

Lučka uprava je početkom prošle godine preuzela od dotadašnjeg koncesionara Plave lagune upravljanje nad lukom javnog prometa u Červar Portu, odnosno sportsku lučicu ispred recepcije marine i bivšeg supermarketa, te stari dio luke u kojem planiraju gradnju. Za sada ovdje imaju sklopljeno 109 ugovora za vezove, ali potreba za novima raste.

- Na Poreštini kronično fali vezova, tako da već sada imamo 130 novih zahtjeva za vezove u Červar Portu. Trenutno je u uvali Lunga više od dvadeset plovila vezano "na divlje" u neadekvatnim uvjetima, na pontonima za koje nisu naplaćivani vezovi. Moramo dovesti stanje u red, kaže Čorak.

Nakon završetka radova vezovi će se dodjeljivati korisnicima prema prioritetnoj listi. Cijene vezova ostaju iste; 200 kuna po dužnom metru plovila godišnje, uz pedeset posto popusta za invalide domovinskog rata i 30 posto za umirovljenike. (V. HABEREITER)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter