U Čepiću izgorjela hrana za 900 gladnih goveda

Izgorjelo skladište s krmivom (I. RADIĆ)
Izgorjelo skladište s krmivom (I. RADIĆ)

Čak 900 grla goveda ostalo je bez krmiva nakon što je skladište stočne hrane tvrtke Bio Adria u Čepiću, najveće istarske farme krava, izgorjelo u požaru koji je izbio sinoć oko 21.30 sati, a o čijem se uzroku zasad može samo nagađati. Vatrena stihija uništila je ogromne količine sijena, djeteline, kukuruza, ječma, zobi i soje u ogromnom hangaru od gotovo tri tisuće četvornih metara.

Bale i žitarice gorjeli su poput baruta, plameni jezici u hipu su zahvatili cijeli objekt, a vatrogascima je isprva u sprečavanju njihova širenja na svega 50 metara udaljene staje i uklanjanju poljoprivrednih strojeva pomagalo oko 50 mještana, odnosno zaposlenika farme. U susjedstvu kompleksa su pogon za proizvodnju barki i gostionica, a daleko nisu ni stambene kuće.

Lokaliziranje požara vatrogascima je otežavala bura, no uz intervenciju 13 profesionalaca iz Labina, Pule, Pazina i Buzeta te osam članova lokalnog DVD-a stavljen je pod nadzor, a goveda konačno obranjena oko ponoći, potvrdio nam je Darko Vitasović, zapovjednik ovdašnjeg JVP-a, koji je do ponoći angažirao osam vozila.

Besanu noć proveli su direktor i suvlasnik Bio Adrije Vladimir Licul te njegovi djelatnici.

- Što ćemo sutra dati kravama jesti?! Dnevno nam treba više od 20 tona hrane koju će biti teško nabaviti i po visokoj cijeni jer je ima malo zbog suše. Organiziramo se, zovemo na sve strane. Poslovanje nam je ugroženo, ovo je poput smrtonosnog udarca za nas. Samo Bog zna kolika je materijalna šteta, vjerojatno i do osam milijuna kuna, izjavio nam je Licul i napomenuo da je sačuvana ostala samo silaža koja se, međutim, za prehranu krava mora miješati sa žitaricama, djetelinom i sijenom.

Već su jutros "prvu pomoć" farmi pružili poljoprivrednici Renato Celić, Đani Fajman, Dušan Peteani, Atif Šahdanović, Bruno Licul, Šefka Čuturić i ostali, donijevši ukupno stotinu bala sijena i djeteline, prenio nam je direktor Licul, začuđen što ga još nije podsjetio predstavnik Poljoprivredne zadruge Čepić polje. (Piše Igor RADIĆ; snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Ministar Jakovina obećao pomoć
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je u Istru stigao isključivo zbog požara na čepićkoj farmi, obećao je da će učiniti sve da se Bio Adriji omogući normalno poslovanje.
"Ravnateljstvu robnih zaliha već je upućen zahtjev da se tvrtki interventno odobri nekoliko stotina tona žitarica za nastavak ciklusa hranjenja i izbjegavanja šteta na matičnom stadu", istaknuo je Jakovina nakon što je požarište na farmi obišao u društvu Licula, dožupana Vedrana Grubišića, resornog županijskog pročelnika Milana Antolovića i kršanskog načelnika Valdija Runka.

OPŠIRNIJE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter