U centru grada otkriven sarkofag iz 9. stoljeca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Trgu Petra Zoranica otkrivena je crkva sv. Petra od Vitla te u njoj sarkofag koji datiraju iz 9. stoljeca, vremena biskupa Donata. Arheolozi sumnjaju da je Donat tu crkvicu dao sagraditi kao obiteljsku grobnu kapelicu te da je u sarkofagu možda cak pokopan Donatov rodak.

Sarkofag je otkriven prije nekoliko tijekom kopanja kanala za provodenje instalacija na Trgu. Arheolog Jakov Vucic, voditelj arheološkog nadzora na uredenju Trga Petra Zoranica i Poljane Šime Budinica, na sarkofagu je procitao "ovdje pociva" na latinskom jeziku. Zatrpao je nalaz da ga zaštiti dok se ne ekipiraju svi strucnjaci.

- Na ovom mjestu ranije je bio otkriven natpis na kojem se kao graditelj spominje Donat kao i natpisi s imenima svetaca Hadrijana i Natalije, tako da smo imali spoznaju koje je vrijeme u pitanju. Nekoliko dana nisam spavao, nadajuci se da su u sarkofagu možda posmrtni ostaci biskupa Donata. Ipak je utvrdeno da se radi o sveceniku prezbiteru Georgijusu Grguru, suvremeniku našeg biskupa Donata. Uz njega su u sarkofagu pokopane još najmanje tri osobe, rekao je Vucic.

Arheologe je na pomisao da su našli ostatke poznatog zadarskog biskupa naveo stil slova na novootkrivenom sarkofagu.



- Na sarkofagu svete Anastazije ista je pocetna forma natpisa i slova su stilski isto oblikovana, a poznato je da je Donat u Zadar donio njezine posmrtne ostatke, odnosno moci. Naravno da nas je zbog toga zanijela misao da se radi o Donatu. Bez obzira na to, ovaj nalaz je vrlo znacajan.

Sarkofag s latinskim natpisom u Hrvatskoj nije pronaden zadnjih stotinjak godina. Ovo je još jedna potvrda da je Zadar prebogat arheološkom baštinom i poticaj da svim radovima u staroj jezgri pristupamo odgovornije, kazao je Smiljan Glušcevic, ravnatelj Arheološkog muzeja, koji je zadužen za nadzor i istraživanja na gradilištu.

Crkva sv. Petra od Vitla, velika je svega cetrdesetak metara kvadratnih i nalazi se u samoj blizini srednjovjekovnih vrata grada i uz glavnu anticku ulicu. I prije je postojala spoznaja o toj crkvi, a kako kažu arheolozi, postoji mogucnost da ju je dao sagraditi upravo biskup Donat kao svoju grobnu kapelicu.

- Istraživanja na terenu ce se malo proširiti. Znamo da smo u tom dijelu limitirani novcem. Kosti su u jako lošem stanju. Nakon istraživanja antropologa, DNA analize i C14 metode, znat ce se starost nalaza, osobna starost pokojnika, spol i srodstvo. To je pravi CSI na zadarski nacin, kazao je Glušcevic. (Katina BAŽDARIC/Novi list)


Prsten u sarkofagu

U sarkofagu je, uz brojne kosti, pronaden i prsten. Na terenu se moglo cuti da je prsten pronaden na prstu, najvjerojatnije, petnaestogodišnje djevojke. Uz crkvu su pronadene i dvije grobnice, a samo u jednoj je bilo 10 pokojnika.


Podijeli: Facebook Twiter