U cast vodnjanske špalete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Špaleta je nekada bila sastavni dio uskršnjeg objeda u istarskim selima. S vremenom je ovaj vrhunski komad mesa gotovo pao u zaborav buduci da su u prvi plan izbili pršut i istarska kobasica u koju se sve cešce pocelo stavljati i špaletu, što joj je samo povecalo kvalitetu.

S namjerom da je spase od zaborava i ponovo populariziraju, obitelj poznatog vodnjanskog pršutara Milana Buršica na uskrsni je ponedjeljak organizirala gastro manifestaciju "Vodnjanska špaleta" na stanciji Buršic koja je privukla mnogo posjetitelja. Za 20 kuna gosti su mogli uživati u fritaji sa šparugama, kuhanoj špaleti s palentom sa zacinima, škalonji i friganoj špaleti ili "giravolti", te se zasladiti domacom pincom - sve to na jednom tanjuru.

Naravno, u ponudi nije nedostajalo ni pršuta iz pršutarne "Kod Milana", ni domaceg vina. Sve spomenute delicije u kuhinji Stancije Buršic pripremali su vrsni kuhari Ljudevit Sabo i Feruco Smokovic, dok je za kratko upoznavanje posjetitelja s poviješcu špalete bio zadužen radijski voditelj Budimir Žižovic. (P. SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter