U cast ocu istarske himne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Krasna zemljo, Istro mila, dome roda hrvatskog" stihovi su himne Istarske županije koje je uglazbio Matko Brajša-Rašan, a upravo su njenim izvodenjem sinoc u Domu hrvatskih branitelja otvoreni Šesti dani vokalne glazbe "Brajši u spomen".

Manifestacija, kojom se slavi stvaralaštvo poznatog istarskog skladatelja, melografa i zborovode, ove je godine dobila i medunarodni predznak. Naime, osim zborova iz Hrvatske - KUD-a "Matko Brajša-Rašan" iz Pule, ujedno i organizatora, Mješovite vokalne skupine Nešpula iz Pule, Mješovitog zbora Jeka Primorja iz Rijeke, Mješovitog zbora Encijan Slovenskog kulturnog društva Istra iz Pule te Djecje ženske vokalne skupine Lastavice iz pulske Osnovne škole Šijana, na ovogodišnjoj priredbi nastupili su i zborovi iz Slovenije i Italije. Rijec je o Mješovitom zboru Svoboda Mengeš iz Slovenije te Muškom zboru Julia iz talijanskog grada Fontanafredda.

Osim što svi njeguju vokalnu glazbu, sinoc su sudionici programa imali još jednu poveznicu - svaki se zbor publici, koja ovoga puta nije bila toliko brojna kao prijašnjih godina, predstavio po jednom pjesmom Matka Brašje-Rašana. Tako su domacini - Mješoviti pjevacki zbor KUD-a "Matko Brajša-Rašan" - uz vec spomenutu "Krasnu zemlju", izveli i "Oce naš", molitvu koju je uglazbio ovaj istarski skladatelj.

Gosti iz Slovenije na svom su repertoaru imali Brajšinu "Nije meni", dok su clanice Djecje ženske vokalne skupine Lastavice, koje njeguju istarsko dvoglasno pjevanje, izvele pjesmu "Popuhnul je". Clanovi talijanskog Muškog zbora Julia za sinocnji nastup pripremili su skladbu "Jelena, Jelena", dok su pjesmu "Radiceva rožica" izveli clanovi zbora Encijan Slovenskog kulturnog društva Istra. Nešpula je iz Brajšinog opusa odabrala skladbu "Zrasla mi ladonja", dok su gosti iz Rijeke izveli "Narancu". Osim Brajšinih pjesama, svaki je od zborova na repertoaru imao i skladbe drugih autora.

Iako mnogi Matka Brajšu-Rašana pamte po istarskoj himni, važno je istaknuti je da je on autor mnogobrojnih skladbi u kojima živi Istra. Stoga ne iznenaduje što su ga prozvali "najistaknutijim cuvarom istarskog izvornog narodnjaštva".


Podijeli: Facebook Twiter