U čast J. Rakovcu: Sloboda se ne kupuje na sajmu

Polaganje vijenaca uz spomenik Joakimu Rakovcu na istoimenom trgu u Poreču
Polaganje vijenaca uz spomenik Joakimu Rakovcu na istoimenom trgu u Poreču

Brojni predstavnici boračkih udruga i društava Josipa Broza Tita iz raznih dijelova Istre, predstavnici općina Sv. Lovreč i Kanfanar, antifašisti i njihovi gosti danas su u lovrečkoj plesnoj sali obilježili 69. godišnjicu smrti narodnog heroja Joakima Rakovca, rođenog u obližnjim Rakovcima i poginulog na današnji dan u Korenićima 1945. godine.

Povijesne događaje te Rakovčev životni i ratni put detaljno je, i kroz anegdote i vlastita sjećanja, iznio predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Poreštine Božo Štifanić.

Rakovac, koji je bio prvi predsjednik Narodnooslobodilačkog odbora Istre i jedan od bitnih aktera za potpisivanje povijesnih Pazinskih odluka za odcjepljenje Istre od Italije i sjedinjenje s maticom zemljom, imao je važnu ulogu u jačanju antifašističkog pokreta u Istri.

"Sloboda se ne kupuje na sajmu. Za nju se moramo sami izboriti!", bila je parola uz koju je okupljao narod, osobito mlade na koje je utjecao svojom neumornom energijom, marljivošću i posvećenošću idealima slobode i jednakosti. Nakon pada Italije sudjelovao je u razoružavanju talijanskih karabinjera i vojnika u Cerovlju i Pazinu te u oslobođenju Pazina i Poreča.

Poginuo je nakon što su njemački vojnici prekinuli sastanak NOO-a u Korenićima. Prisutni su se spašavali bježeći svatko na svoju stranu, a Rakovac je teško ranjen u lijevu ruku. Učiteljica Nada Raner, koja je bila uz njega, lakše je ranjena te se uputila prema selu Červari po pomoć. No, kad su ga u jutarnjim satima pod snijegom partizanke Jaga, Fuma i Rožina uspjele pronaći, već je bio mrtav. U jednoj je ruci stezao pištolj, a u drugoj šaku zemlje, ispričao je Štifanić. 

- Narod ga je izabrao za svoju legendu, legendu Istre. Bio je partizan kojega su poštivali poput sveca. Ne možemo mu se odužiti nikako drugačije nego da izgradimo Hrvatsku za kakvu se on borio i poginuo, poručio je, citirajući dijelove iz dokumentarnog filma koji rije nekoliko godina o Rakovcu snimio HRT. Naglasio je da je potrebno govoriti istinite činjenice iz povijesti i živopisno ih i na stvarnim mjestima događaja prenijeti mladim generacijama. Izrazio je gorčinu zbog činjenice da do danas rodna kuća Joakima Rakovca nije ni sanirana, a kamoli pretvorena u muzej, za što su inicijativu pokrenuli kod brojnih porečkih vlasti i Zavičajnog muzeja Poreštine. 

Minutom šutnje odana je počast svim poginulima u narodnooslobodilačkoj borbi i Domovinskom ratu.

O događajima iz Drugog svjetskog rata govorio je i jedan od najstarijih istarskih partizana i Rakovčev suborac Miljenko Benčić. Osmaš sutlovrečke osnovne škole koja nosi herojevo ime, Mateo Antolović, recitirao je pjesmu "Koza" Mate Balote, dok je Štifanić kazivao pjesmu "Ćako" Milana Rakovca.

Delegacija predstavnika UAB-a i Općine Kanfanar položila je zatim cvijeće uz spomen-ploču u Korenićima, na mjestu Rakovčeve pogibije. Neposredno prije skupa u Sv. Lovreču položen je vijenac uz spomenik Joakima Rakovca, ispod kojega su sačuvani njegovi posmrtni ostaci, na istoimenom trgu u Poreču. Narodnom heroju tu su počast odali predstavnici Grada Poreča, UAB-a Poreštine te Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Poreštine, na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Natašom Basanić Čuš, potpredsjednikom UAB-a Arduinom Matoševićem i predsjednikom UDVDR-a Mirom Sošićem. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter