U čast Bachu i prijateljstvu

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Koncertom "Barocking Bach" sinoć je u Muzeju suvremene umjetnosti Istre otvoren drugi Classical Music Festival koji će trajati do subote.

- Prepustite se zvucima i zaljubite se na prvi sluh, poručila je predsjednica Istarskog kulturnog sabora, osnivačica i ravnateljica Classical Music Festivala Andrea Milohanić koja se zahvalila na pokroviteljstvu Gradu Puli.

Tražila se stolica više

Za sinoćnji koncert tražila se stolica više iako se pred kraj publika polako osula, što pripisujemo staroj boljci ovog velebnog prostora, a to je nedostatak ventilacije što se pogotovo osjeti tijekom ljeta. No, oni koji su ostali s velikim oduševljenjem ispratili su izvođače koji su nastupili prve večeri, a to su Dalibor Miklavčić koji je svirao pedalni klavir, Meta Pirc svirala je flautu, Mojca Jerman i Matej Haas violine, Hana Lavrinc violu, Katarina Leskovar violončelo, a Jošt Lampert kontrabas. Ova ekipa vrsnih slovenskih glazbenika publiku je osvojila kako programom tako i izvedbom, a bilo je ovo prvi put da se klasična glazba izvodi u ovom prostoru.

Miklavčič koji je i prošle godine gostovao na ovom festivalu pokazao se ne samo kao vrstan glazbenik i vođa ansambla, nego i kao odličan voditelj programa koji je svaku skladbu najavio i napravio jedan kratki povijesni uvod, trudeći se i na taj način publici približiti magiju klasične glazbe. Drugim riječima, pokazao je da inspiracija ne dolazi uvijek iz ničega nego da iza velikih djela stoje konkretni događaji i osjećaji koji su ih potaknuli što pokazuje da su i veliki glazbenici ipak bili samo ljudi. U ovom slučaju radilo se o prijateljstvu, ljubavi ili gubitku voljene osobe.

Na programu su se tako našla djela Mozarta, Haydna, Dvoraka te Johanna Sebastiana Bacha i njegovog sina Johanna Christiana Bacha koji je prijateljevao s Mozartom i bio mu mentor. To je važno, jer je u prvom dijelu tema bila prijateljstvo. Kad je mladi Bach umro, Mozart bio je očajan i napisao je "Andante iz Koncerta za klavir nr. 12 K414" kojem je odao posvetu pokojnom prijatelju, radi se o potresnoj skladbi koju smo čuli i preksinoć. Mozart je u to vrijeme drugovao i s velikim Haydnom od kojeg je imao emocionalnu podršku i veliko poštovanje kao umjetnik.

Koncert za ljubav

Haydnov Presto iz "Duplog koncerta za glazbalo s tipkama i violinu F-dur Hob XVIII:6", koji se preksinoć također našao na repertoaru je napisan za njegovu nekadašnju mladu ljubav, koja je onda otišla u samostan, a Haydn joj je napisao taj koncert u znak prijateljstva.

Johann Sebastian Bach nije samo otac Mozartova mentora nego i "otac svih glazbenika", kako kaže Debussy i za Mozarta tamo negdje od 1780. pa do smrti najveća inspiracija, što je bio razlog da je Miklavčič u repertoar uključio njegov Koncert za glazbalo sa tipkama u f-molu BWV 1056, Largo & pizzicato (2. stavak).

Za kraj je pušten trostavačni Mozartov Koncert u C-duru K299 (verzija za povijesni pedal piano, flautu i komornu gudačku grupu). Miklavčič i njegovi kolege predstavili su se u najboljem svjetlu i zadovoljnoj publici najavili se za dolazak i iduće godine te usput pokazali da klasika sasvim dobro pristaje prostoru u kojem se njeguje suvremena umjetnost.

Sutra tango u bivšem autobusnom kolodvoru

Drugi Classical Music Festival u srijedu u 21 sat seli se u prostor bivšeg autobusnog kolodvora, u centru grada, gdje će u programu "Soundtrip: Classic via tango" nastupiti Promart Tango Trio. Njega čine violinist Dahl Ah Lee, violončelistica Martina Rudić i pijanistica Teodora Ristić. (Mladen RADIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter